<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mektig fagforening gjør opprør

Thyssenkrupp vil selge ståldivisjonen for én euro, men fagforeningen IG Metall og enkeltpersoner i ledelsen protesterer.

    Publisert 21. mars 2023 kl. 13.22
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 243 ord
    VIL UT AV STÅL: Thyssenkrupp-sjef Martina Merz. Foto: NTB

    Thyssenkrupp-sjef Martina Merz vil på et styremøte 31. mars presentere planer for å skille ut ståldivisjonen, men møter motstand fra fagforeningen IG Metall og enkeltpersoner i ledelsen, melder tyske Handelsblatt og viser ifølge internasjonale medier til flere kilder i selskapet.

    Merz har hyret inn Goldman Sachs for å vurdere strategiske alternativer, og CVC Capital Partners skal nå stå klare til å by skarve én euro for divisjonen – samtidig med å forplikte seg til å gjennomføre investeringer og overta pensjonsforpliktelser for flere milliarder euro.

    Har ligget i luften

    «Opprørerne» vil ifølge den tyske avisen derimot beholde divisjonen og erklære den som kjernevirksomhet.

    En utskillelse av ståldivisjonen har ligget i luften lenge, og det svenske aktivistfondet Cevian var en pådriver under sin tid som storeier i Thyssenkrupp. Men i november i fjor tok Cevian tap, og solgte seg ned til mindre enn én prosent av aksjene i det kriserammede konglomeratet.

    Ifølge Handelsblatts kilder håper Thyssenkrupp også på et bud fra brasilianske CSN, men den prosessen skal være i et tidlig stadium ettersom en finansiell og juridisk gjennomgang ennå ikke har funnet sted.

    Aksjen skyter fart

    Thyssenkrupp skyter fart på Frankfurt-børsen, og er i 13-tiden tirsdag opp nesten 6 prosent til 6,66 euro. På denne kursen er selskapet priset til 4,15 milliarder euro, men historisk sett er det langt opp til gamle høyder.

    For drøyt fem år siden sto aksjen i over 25 euro, og fallet siden den gangen er altså på 74 prosent. På toppen høsten 2007 sto aksjen i 46 euro.