<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter oppkjøpsnyheter fra verdens største gullprodusent

En av verdens største gullprodusenter, Newmont, har lenge prøvd å få godkjent budet på australske Newcrest Mining. Nå kan avtalen snart være i boks med nytt milliardbud.

Publisert 14. mai 2023 kl. 16.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
MULIG OPPKJØP: Amerikanske Newmont, en av verdens største gullprodusenter, har lagt inn et nytt bud på australske Newcrest Mining. Foto: Reuters

De siste månedene har amerikanske Newmont lagt inn flere bud på australske Newcrest Mining, i håp om å få kjøpt opp den australske gullgruvegiganten. 

Newmont tok først kontakt med sin australske rival i februar med et ikke-bindende bud på 17 milliarder dollar, som ble avvist av Newcrests styre. Det amerikanske selskapet økte budet i april til 19,5 milliarder og beskrev det som det beste og endelige tilbudet.

Ifølge Bloomberg befinner selskapene seg nå i siste fase av forhandlingene, og at oppkjøpsnyheter kan komme så tidlig som i løpet de neste dagene, da budfristen går ut den 18. mai.

Newcrest-aksjen hadde en sluttkurs på 28,25 australske dollar fredag, som verdsetter selskapet til omtrent 16,8 milliarder amerikanske dollar. 

Sliter med reservene

Gullgruveindustrien sliter med å gjøre nye, store funn, og produsenter søker å gjøre avtaler som kan få fart på reservene, kutte kostnadene og øke avkastningen for aksjonærene. Newmont kjøpte i 2019 canadiske Goldcorp for 10 milliarder dollar, og inngikk et joint venture med Barrick Gold i Nevada etter at sistnevnte først hadde fått avslått et bud på det amerikanske selskapet.

«Vi mener en sammenslåing av Newmont og Newcrest vil være et kraftig verdiøkende forslag til våre respektive aksjonærer, ansatte og samfunnene vi opererer i», uttalte Newmont-sjef Tom Palmer i en pressemelding i februar.

Ifølge den samme meldingen kan det sammenslåtte selskapet, som vil bli 70/30 prosent eid av Newmont og Newcrest «sette standarden for bærekraftig og ansvarlig gullgruvevirksomhet.»

Newcrest har i tillegg til Australia gruver i Canada og Papua New Guinea, og guider en produksjon på 2,1-2,4 millioner unser gull og 155.000 tonn kobber i regnskapsåret som avsluttes 30. juni.