<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kaffeprisene til ny rekord

Prisen på robustakaffe har nådd ny toppnotering. Og nå kommer El Niño.

Publisert 9. juni 2023 kl. 12.35
Oppdatert 9. juni 2023 klokken 12.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
DYRERE: Hurtigkaffe og espressodrikker er typiske bruksområder for robustabønnen. Foto: Bloomberg

Prisen på robustakaffe har steget til ny rekord, melder Bloomberg.

Futuresprisen i London har bykset til 2.790 dollar pr. tonn, det høyeste nivået siden denne handelen ble opprettet for 15 år siden. Så langt i år har prisen steget mer enn 50 prosent, ettersom etterspørselen vokser raskere enn tilbudet.

Tvert om er det utsikter til lavere tilbud fra landene som produserer mest. Vietnams robustaproduksjon er trolig den laveste på fire år, mens Brasil, verdens nest største produsent, ventes å se en nedgang på 5 prosent. Indonesias produksjon estimeres å synke 20 prosent, tynget av ugunstige værforhold, ifølge nyhetsbyrået.

El Niño

Og torsdag kom bekreftelsen fra amerikanske forskere om at værfenomenet El Niño har oppstått, som kan bety mer ekstremvær en rekke steder i verden – og varmere og tørrere forhold hos de store robustaprodusentene.

– Avhengig av styrken kan El Niño få en rekke effekter, som økt risiko for kraftig regn og tørke visse steder rundt om i verden, sa Michelle L'Heureux, forsker ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), ifølge NTB.

Innen vinteren anslår NOAA at sjansen vil være 84 prosent for at man får en «større enn moderat» El Niño-utvikling, og en sjanse på 56 prosent for at El Niño blir kraftig, ifølge nyhetsbyrået.

Pulver og espresso

Robustabønnen brukes typisk i pulverkaffe og espresso, da den er rimeligere enn arabicabønner og dessuten inneholder mer koffein. I år er prisene imidlertid presset opp ettersom høyere levekostnader gjør at forbrukere velger bort de dyrere arabicabønnene og kaffebrennerier bruker mer robusta i sine kaffeblandinger.

Samtidig har høyere gjødselpriser og tørke gått ut over kaffebøndenes produksjon, og det globale kaffemarkedet går mot et underskudd for tredje strake sesong, ifølge Bloomberg.