<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Viser hvem som er sjefen

September kommer til å bli veldig stram for oljemarkedet, men etter det tror SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop at Saudi-Arabia vil løse grepet i fjerde kvartal. 

Publisert 14. aug. 2023 kl. 11.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 426 ord
– TILFREDSE: Sjefanalytiker for råvarer hos SEB, Bjarne Schieldrop, tror Saudi-Arabia er fornøyde med en oljepris på rundt 85 dollar fatet.  FOTO: Ivan Kverme

Etter syv strake uker med oppgang falt oljeprisen mandag morgen på grunn av bekymringer vedrørende Kina samtidig som at dollaren styrket seg etter en noe større økning i amerikanske produsentpriser i juli. 

Til tross for at oljeprisen faller noe tilbake mandag morgen, tror SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop at verdens største oljeprodusent, Saudi- Arabia, er veldig tilfredse med den overordnede situasjonen. 

«De har nok en gang vist oljemarkedet hvem som er sjefen, og verden vil også trenge mer av deres olje i kommende måneder,» skriver Schieldrop i en kommentar mandag. 

Tror på økt produksjon

Den siste tids oppgang i oljeprisen har kommet i kjølevannet av at både Saudi-Arabia og Russland har redusert oljeproduksjonen. Ifølge Opec+' estimater har kuttene gitt et underskudd på mer enn to millioner fat pr. dag dette kvartalet. Og ifølge den siste rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) vil det globale markedet gå med 1,7 millioner fat i underskudd hver dag så lenge de opprettholder sitt nåværende produksjonsvolum. 

Schieldrop tror imidlertid ikke at Saudi-Arabia vil fortsette med produksjonskuttene ut året, etter som det vil føre til betydelig politisk motstand fra USA, Kina, India og Europa.

«Hvorfor ødelegge festen med en oljepris som stiger over 100 dollar per fat og utløser en stygg politisk konflikt, når oljeprisen på 85 dollar per fat er et så behagelig nivå,» spør han retorisk.

Oljeanalytikeren tror heller at vi vil se en gradvis opptrapping fra Saudi-Arabia i løpet av fjerde kvartal, men forventer et svært stramt og utfordrende i september. 

Frustrerte arabere

Ifølge Schieldrop har trolig Saudi-Arabia vært frustrerte over oljemarkedet, ettersom det ble solgte unna olje i første halvdel av 2023, noe som presset prisene ned til tross for at etterspørselen var robust. Dette bidro til at Saudi-Arabia gjennomførte store produksjonskutt – fra 10,5 millioner fat pr. dag i april til 9,0 millioner fat pr. dag i juli, som de også holder fast på i august og september. 

«Dette er ikke første gang Saudi-Arabia er med på en slik situasjon, og de har virkelig vist markedet nok en gang hvem som er sjefen,» skriver oljeanalytikeren.

Men selv om Saudi-Arabia har vist hvem som styrer oljen, mener Schieldrop at de ikke har noen god grunn til å presse oljeprisen opp mot 100-110 dollar pr. fat, ettersom det bare vil føre til store politiske problemer med deres viktigste forbrukere i USA, Kina og India. 

I stedet for mener han at araberne burde være tilfredse med dagens situasjon:

«De har fått oljeprisen tilbake til et meget tilfredsstillende nivå på rundt 85 dollar per fat (omtrent). Verden trenger mer av deres olje, og Saudi-Arabia har kapasitet til å levere det. Kan det bli bedre? Neppe.»