<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisen på atombrensel har skutt i været

Stor etterspørsel har økt prisen på råvaren uran, som brukes som brensel i kjernereaktorer og atomvåpen. 

Publisert 15. sep. 2023 kl. 21.05
Oppdatert 16. sep. 2023 klokken 21.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
BRENSEL I ATOMKRAFTVERK: Barsebäck atomkraftverk i Sverige, nå nedlagt. Foto: NTB

Uranprisen har skutt i været etter stor etterspørsel, og har nådd sitt høyeste nivå på 12 år. Dette vitner om en global gjenoppblomstring av bruk av kjernekraft, og energiselskaper haster med å sikre seg nok av råvaren, skriver Financial Times. 

Prisen på uran har økt omtrent 12 prosent til 65,50 dollar per pund i løpet av den siste måneden, og har dermed brutt fjorårets toppnotering og nådd nivåer som ikke er sett siden 2011, ifølge data fra UxC, en leverandør av prisdatabaserte tjenester. 

Vurderer nye anlegg

Uranetterspørselen er blitt løftet av regjeringer fra Washington til Seoul og Paris, som søker energiuavhengighet ved å forlenge levetiden til eksisterende kjernekraftreaktorer.  

Samtidig vurderer de å bygge nye anlegg etter at gassprisene skjøt i været etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina.

«Du har et fokus på energisikkerhet som kolliderer med et fokus på ren energi», sier Grant Isaac, finansdirektør i Cameco, som er verdens nest største uranprodusent.

«Dagene med å kjøpe uran til 40 dollar er over – og sannsynligvis også for 50 eller 60 dollar. Vi kommer til å trenge nye forsyninger», la han til.