<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå koster kaffen mer enn noensinne

Produksjonsbekymringer sender kaffeprisene til nye høyder. Kakao handles også rundt rekordnivåer.

Publisert 12. apr. 2024 kl. 18.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord
REKORDDYRT: Hurtigkaffe og espressodrikker er typiske bruksområder for robustabønnen. Foto: Bloomberg

Prisen på robustakaffe har steget til ny rekord på bekymring om at svakere produksjon vil føre til mangel på kaffebønner, melder Bloomberg fredag kveld. Prisen på arabicakaffe stiger også kraftig.

Futures-prisen på robusta i London steg fredag 3 prosent på det meste, til det høyeste nivået registrert noen gang, ifølge nyhetsbyrået. Prishistorikken går tilbake til 2008.

I 18.30-tiden norsk tid var prisen opp 1,7 prosent til 3.854 dollar pr. tonn, som gir en prisoppgang på 4,7 prosent denne uken.

Arabica steg samtidig 1,2 prosent til 2,20 dollar pr. pund.

Lave lagernivåer i den ledende robustanasjonen Vietnam er blant faktorene som har drevet prisene høyere. Det samme har uro rundt det tørre været, som går ut over neste sesongs produksjon. I tillegg pekes det på at hedgefond har gått ut av kakaomarkedet og inn i kaffeinvesteringer.

Kakaoprisene handles forøvrig også rundt nye rekordnivåer. Ifølge Bloomberg er prisen opp 5,5 prosent til 10.433 dollar pr. tonn fredag.

Pulver og espresso

Robustabønnen brukes typisk i pulverkaffe og espresso, da den er rimeligere enn arabicabønner og dessuten inneholder mer koffein.

I senere tid er prisene imidlertid blitt presset opp ettersom høyere levekostnader gjør at forbrukere velger bort de dyrere arabicabønnene og kaffebrennerier bruker mer robusta i sine kaffeblandinger.

Samtidig har høyere gjødselpriser og tørke gått ut over kaffebøndenes produksjon.