<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Selger til Canada-selskap – jakter børsnotering i Oslo

Canadiske Blue Moon Metals overtar Nussir og Nye Sulitjelma Gruver, som prises til henholdsvis 610 og 130 millioner kroner.

Publisert 29. nov.
Oppdatert 29. nov.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 848 ord
Article lead
lead
SER PÅ BØRSNOTERING: – Det er sannsynlig at vi ser på Oslo Børs ganske snart, nærmere bestemt innenfor det kommende året, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder og gründer i Nussir.  Foto: Privat
SER PÅ BØRSNOTERING: – Det er sannsynlig at vi ser på Oslo Børs ganske snart, nærmere bestemt innenfor det kommende året, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder og gründer i Nussir.  Foto: Privat

– Vi arbeider med en notering på Oslo Børs. Vi har vært i møte på børsen sammen med våre canadiske venner. De er helt klart imponerte over hva Oslo Børs kan by på, så det er sannsynlig at vi ser på Oslo Børs ganske snart, nærmere bestemt innenfor det kommende året, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder og gründer i Nussir.

Det canadiske mineralselskapet Blue Moon Metals gjør storinnrykk i Norge. Selskapet har inngått avtaler med Nussir og Nye Sulitjelma Gruver (NSG) om å kjøpe alle aksjene i de respektive selskapene.

Avtalene verdsetter Nussir til 610 millioner kroner, og NSG til omtrent 130 millioner kroner. 

Rushfeldt har siden 2008 jobbet for å realisere drømmen om å etablere den første nye gruven i Norge i moderne tid. Den planlagte kobbergruven ligger i Kvalsund, midt mellom Alta og Hammerfest.

I mellomtiden har Nordic Mining fått fart på sine planer om å åpne rutil- og granatutvinning i Naustdal utenfor Førde.

Rushfeldt har selv satt 20 millioner kroner av sine egne penger i Nussir. Det har han fortalt til Finansavisen tidligere.

Han har levd for under 100.000 kroner i året, bodd i telt på Finnmarksvidda for å følge prøveboringene, og slåss mot Sametinget og miljøvernere underveis.

– Ikke bare et oppkjøp

Rushfeldt opplyser at transaksjonen kom i stand dels gjennom tilfeldigheter og dels ved at selskapet har jaktet finansiering i kapitalmarkedet i to år.

– Vi hadde god kontakt med en betydelig canadisk aktør som hadde nevnt vårt prosjekt for bekjente i Canada. Vi fikk en epost 1. august, og siden har vi jobbet som dyr for å reklamere for Norge og forklare det politiske landskapet her i landet, sier Rushfeldt.

Noen uker senere ble Sulitjelma-selskapet koblet på.

– Dette er ikke utelukkende et oppkjøp. Dette er to prosjekter i Norge og ett prosjekt i USA som blir til én enhet. Ser man på aksjonærene i Nussir samlet, blir de største aksjonær i det sammenslåtte selskapet. Nussir blir kronjuvelen i det nye selskapet, målt i verdsettelse og i påviste ressurser, sier han.

Nussir fortsetter som selskap, men blir heleid av det nye, sammenslåtte selskapet, som fortsetter under navnet Blue Moon Metals.

Rushfeldt blir sjef for virksomheten i Norge.

Henter over 1 milliard kroner

Ifølge en børsmelding skal Blue Moon Metals totalt utvide aksjekapitalen med mellom 1,1 og 1,3 milliarder kroner for å finansiere oppkjøpet.

Av dette er mesteparten nye aksjer som gjør at Nussir-aksjene kan veksles inn i Blue Moon Metals-aksjer.

Aksjonærene i Nye Sulitjelma gruver kan dessuten få 3 millioner dollar i kontantutbetaling dersom milepæler i fremtiden blir oppnådd.

I tillegg henter Blue Moon Metals inn frisk kapital, opptil 400 millioner kroner. Den kapitalen skal være disponibel for investeringer i prosjektene. Selskapet venter å bruke mesteparten på Nussir-prosjektet.

Enkelte av de eksisterende aksjonærene i Nussir har tegnet seg for å skyte inn frisk kapital i Blue Moon Metals.

Forutsatt at minimumsbeløpet i emisjonen kommer inn, vil aksjonærene i Blue Moon Metals, Nussir og Nye Sulitjelma Gruver eie henholdsvis 12, 55 og 12 prosent av Blue Moon Metals etter fullført transaksjon.

I august 2020 signerte Nussir avtale med det tyske metallselskapet Aurubis, som skulle kjøpe kobberkonsentrat fra Norge. Ett år senere hevet tyskerne avtalen.

– Forsiktig verdsettelse

Både Natur og Ungdom og Sametinget har engasjert seg i kampen mot gruven. Motstanden handler dels om deponering av overskuddsmasser i Repparfjorden og dels om at prosjektet angivelig strider mot urfolksrettigheter.

– Hvor sikker du er på at emisjonen i Blue Moon Metals blir realisert?

– Vi er svært positive til at den blir realisert, uten at jeg kan gå i detaljer. Dette er prosjekter som kan realiseres på relativt kort varsel, og det er populært i markedet, svarer Rushfeldt.

– Er du fornøyd med verdsettingen?

– Jeg vil kalle det en forsiktig verdsettelse. Men den er OK, gitt at vi er i Norge, og at Norge har svært liten presedens på oppstart av nye gruveselskaper.

LETER ETTER GYLLENT METALL: Nussir skal forsyne industrien med norsk kobber fra Finnmark. Foto: Anders Horntvedt

Blir børsnotert i Toronto

Tidligere i år var Rushfeldt på besøk ved Oslo Børs. Der fikk han holde børsbjellen, og han gir uttrykk for at det neppe blir siste gang.

– Videre kapitalinnhenting vil kunne gjøres på basis av et mye mer avklart og ferdig prosjekt, sier han.

– Tar du selv noen kontantgevinst nå?

– Gjennom Blue Moon Metals vil virksomheten i Nussir i første omgang bli notert på Toronto-børsen, som er veldig likvid og verdens desidert største gruvebørs. Jeg ser ingen grunn til å selge aksjer. Kontanter kan man ta ut når man blir pensjonist, svarer han.

– Når blir det oppstart i anleggsarbeidet?

– Med penger på konto vil vi bygge opp den organisasjonen som blir nødvendig for å kunne starte med det fysiske arbeidet. Det er også naturlig å tenke seg at det må bli snøfritt først. Men jeg ser for meg at vi starter i 2025, sier Rushfeldt.

Fredag formiddag var det snøvær og sterk kuling med 30 sekundmeter vind i Alta.

Transaksjonen ble meldt til børsen i Toronto onsdag. Nisjenettstedet Geo365 var første norske medium til å omtale nyheten.

HAR JOBBET MED GRUVEPROSJEKTET SIDEN 2008: Øystein Rushfeldt er gründer og daglig leder i Nussir. Foto: Anders Horntvedt