<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Qatar skal lindre russisk verkebyll

Stengningen av russisk luftrom har tvunget Finnair til å finne nye ruter. Nå har selskapet gjennomført sin første hele måned med Qatar-trafikk.

  Publisert 7. feb. 2023 kl. 10.41
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 231 ord
  SATSER ARABISK: Finnair, ledet av Topi Manner. Foto: Bloomberg

  Finnair fraktet 816.200 passasjerer i januar, 80,9 prosent flere enn i januar i fjor, men 2,0 prosent færre enn i desember i fjor, går det frem av en pressemelding tirsdag.

  Til sammenligning hadde Norwegian en passasjerøkning på 78 prosent til 1,1 millioner passasjerer i januar. SAS kommer med sine trafikktall senere tirsdag.

  Qatar-samarbeid

  Den negative effekten av det stengte russiske luftrommet på trafikken til Asia, som fremdeles er påvirket av coronapandemien, var synlige også i januar.

  Stengningen av russisk luftrom har tvunget selskapet til å finne nye ruter, og et Qatar Airways-samarbeid ble landet i fjor. De første daglige flygningene fra Stockholm og København til Doha gikk 1. november, før det første flyet fra Helsinki til Doha tok av midt i desember.

  Finnair har likevel fortsatt et stykke opp til passasjertallene før pandemien brøt ut globalt. I februar 2020 fraktet selskapet 1,04 millioner passasjerer.

  Trafikken på Doha-rutene inngikk i tallene for Europa-trafikken frem til årsskiftet, men inngår nå i det nye trafikkområdet Midtøsten – som også inkluderer rutene til Dubai og Israel. 

  Mindre fulle fly

  Finnairs totale kapasitet i januar, målt i tilgjengelige setekilometer (ASK), var opp 19,4 prosent på årsbasis og 0,5 prosent på månedsbasis.

  Trafikken i januar, målt i inntektsgivende passasjerkilometer (RPK), steg 91,0 prosent på årsbasis, men falt 0,2 prosent på månedsbasis. Kabinfaktoren var på 72,2 prosent, opp 27,1 prosentpoeng fra januar i fjor, men ned 0,6 poeng fra måneden før.