<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knalltall

Ryanair forbedret i fjor resultatet med nesten 2 milliarder euro fra året før. Nå håper selskapet at en sterk sommer skal løfte inntjeningen ytterligere.

Publisert 22. mai 2023 kl. 09.09
Oppdatert 22. mai 2023 klokken 15.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
I MEDVIND: Ryanair, ledet av Michael O'Leary. Foto: NTB

Ryanair melder om et resultat før skatt på 1.442 millioner euro i regnskapsåret som ble avsluttet 31. mars (2022/23), mot minus 430 millioner euro året før.

Totale driftsinntekter gikk fra 4.800 til 10.775 millioner euro.

Tallene er nok et eksempel på oppsvinget i etterspørsel og resultater for europeiske flyselskaper.

Resultatet etter skatt, men før engangseffekter – selskapets foretrukne tallstørrelse – kom inn på 1.428 millioner euro og snudde dermed fra minus 355 millioner euro året før. Selskapet var dermed ikke langt unna å slette rekorden på 1.450 millioner euro i regnskapsåret 2017/18.

Ryanair løftet i januar guidingen fra 1.325 til 1.425 millioner euro etter sterk juletrafikk, mens analytikere ifølge Reuters hadde sett for seg 1.398 millioner euro.

Spår sterk sommer

Slik Norwegian nylig gjorde her hjemme, spår også Ryanair en sterk sommersesong – en sesong selskapet håper vil være sterk nok til å løfte resultatene fra regnskapsåret 2022/23.

«Til tross for stadig usikkerhet rundt timingen av Boeing-leveranser, nesten 15 prosent ikke-hedget fuel, begrenset visibilitet for andre kvartal og ingen visibilitet på billettpriser for andre halvår (normalt på denne tiden av året), er vi forsiktig optimistiske til at inntektene i regnskapsåret 2023/24 vil stige tilstrekkelig til å dekke en én milliard euro høyere fuel-regning og likevel levere en moderat resultatvekst», skriver selskapet i rapporten. 

Guidingen avhenger ifølge Ryanair veldig av at uønskede hendelser ikke oppstår, eksempelvis tilknyttet Ukraina-krigen eller forsinkelser i leveransene fra Boeing.

Passasjerrekord

Rekordhøye 168,6 millioner passasjerer reiste med Ryanair gjennom regnskapsåret, opp fra den tidligere rekorden på 149 millioner satt før pandemien. Selskapet gjentar håpet om å øke antall passasjerer til 185 millioner i inneværende regnskapsår, men åpner altså for at forsinkede leveranser fra Boeing kan dytte noe av denne veksten over i andre halvår der yielden (enhetsinntektene) er lavere.

«Den store ordrereserven for flyleveranser vil trolig begrense kapasitetsveksten i Europa i minst fire år til, noe som gir en betraktelig vekstpremie på Ryanairs gjenværende 110 Boeing 737 Gamechanger-leveranser de neste tre somrene», uttaler konsernsjef Michael O'Leary i rapporten.

«Stor fordel på enhetskostnader i forhold til alle konkurrenter, fuel-hedging, sterk balanse, lavkost ordrebok og en bevist robust drift skaper enorme vekstmuligheter for Ryanair de kommende årene», fortsetter han.

Ryanair stiger over 2 prosent på Dublin-børsen mandag formiddag.