<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS tapte 1,4 milliarder svenske kroner

Det vil være ingen eller svært liten verdi for eksisterende aksjonærer i SAS ved avslutningen av restruktureringen, advarer flyselskapet.

    Publisert 1. juni 2023 kl. 08.04
    Oppdatert 1. juni 2023 klokken 08.45
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 598 ord
    NOK EN SMELL: SAS og konsernsjef Anko van der Werff fortsetter å tape penger. Foto: AP

     

    Det kriserammede flyselskapet SAS la torsdag morgen frem tallene for sitt regnskapsmessige andre kvartal, som teller med februar, mars og april.

    Der vises det er resultat før skatt på minus 1,4 milliarder svenske kroner. Det er et mindre tap sammenlignet med samme kvartal i 2022, der flyselskapet tapte 1,6 milliarder svenske kroner.

    SAS fikk inn 9 milliarder kroner i omsetning i perioden, mens driftsresultatet endte på minus 986 millioner.

    – Vi gjør fremskritt i Chapter 11-prosessen i USA og i å nå våre overordnede mål i SAS Forward-planen. I løpet av kvartalet tok vi viktige steg videre i SAS Forward, kommenterer konsernsjef Anko van der Werff.

    Målet er å fullføre konkursbeskyttelsen, kalt Chapter 11, i USA mot slutten av 2023.

    «SAS forventer for øyeblikket bare en moderat bedring for generelle usikrede kreditorer og lite eller ingen kompensasjon for underordnede usikrede kreditorer ved utgangen av Chapter 11-prosessen, og at det vil være ingen eller svært liten verdi for eksisterende aksjonærer i SAS AB ved avslutningen av selskapets restruktureringsprosesser», står i rapporten.

    SAS

     

    (Mill. SEK)2. kv. / 232. kv. / 22
    Driftsinntekter8.9557.048
    Driftsresultat−986−763
    Resultat før skatt−1.414−1.557
    Resultat etter skatt−1.525−1.520

    Truet av konkurs

    I slutten av april meldte de om et tap på 4 milliarder svenske kroner i perioden november til mars. Tallene var en del av selskapets månedlige finansielle oppdatering i forbindelse med konkursprosessen i USA.

    SAS holder på med en omfattende restrukturering der selskapet trenger 9,5 milliarder kroner i frisk kapital, i tillegg til at 20 milliarder av gjelden skal konverteres.

    Aksjen styrtet etter å ha satt i gang milliardjakten.

    – Det er bare å selge, rådet Robert Næss i Nordea Markets den gang.

    Flyselskapet har fått 7 milliarder dollar i kriselån fra Apollo Global Management, men valgte å droppe å låne de resterende 3,5 milliardene i april som følge av bedre likviditet enn ventet gjennom vinteren.

    SAS-aksjen er ned over 50 prosent på Oslo Børs de siste tolv månedene, og aksjekursen stengte onsdag på 39 øre.

    Spår grønne tall neste år

    SAS forventer fortsatt inntekter på mer enn 40 milliarder svenske kroner i regnskapsåret 2023, mens frem mot 2026 forventer de inntekter på omtrent 58 milliarder.

    Det justerte resultatet før skatt ventes imidlertid på minus 4-5 milliarder svenske kroner i 2023, på grunn av kostnader knyttet til SAS Forward-planen.

    Allerede i 2024 forventer SAS å se grønne tall på bunnlinjen, som ifølge flyselskapet skal øke til 5-6 milliarder svenske kroner i 2026. Det tilsvarer en resultatmargin før skatt på omtrent 9-10 prosent, når SAS Forward-planen forventes å ha blitt fullstendig implementert.

    Spår bedre likviditet enn varslet

    I år forventes gjelden på 20 milliarder svenske kroner å ha blitt konvertert til egenkapital i det reorganiserte SAS, «eller på annen måte vesentlig redusert i verdi for disse kreditorene gjennom Chapter 11-prosessen».

    Etter prosessen er fullført forventer SAS at netto gjeld vil være på rundt 17 milliarder svenske kroner, hovedsakelig bestående av flygjeld og leieforpliktelser.

    «Med vellykket gjennomføring av SAS Forward-planen forventer SAS å oppnå en sterk økonomisk stilling og være nær gjeldfri ved utgangen av regnskapsåret 2026», skriver selskapet.

    Forutsatt en kapitalinnsprøytning på 9,5 milliarder svenske kroner, forventer SAS at likviditetsnivået vil overstige estimerte 15 prosent som ble oppgitt i de finansielle prognosene som ble publisert i september 2022.

    «Dette er et resultat av økt kontantstrøm i vinterperioden på grunn av en vedvarende sterk salgs- og inntektsytelse. Det forventes at likviditeten vil forbli på disse høyere nivåene gjennom hele perioden som dekkes av de finansielle prognosene», står det videre.