<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hurtigruten skal få enorme seil og batteri – vil seile utslippsfritt fra 2030

Innen 2030 ønsker Hurtigruten å seile langs norskekysten med skip uten utslipp. Nå utvikles splitter nye nullutslippsskip for selskapet.

Publisert 7. juni 2023 kl. 13.49
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
UTSLIPPSFRITT: Hurtigruten Norge planlegger skip med enorme seil dekket av solcellepaneler og batterier. Foto: Vard Design / Hurtigruten

I samarbeid med forskningsinstituttet Sintef og tolv andre norske partnere er Hurtigruten i gang med å utvikle nullutslippsskip spesialtilpasset norskekysten. Målet er å ha det første skipet klart til å seile innen 2030, skriver Hurtigruten Norge i en pressemelding.

Hurtigruten skriver at skipet, som ikke bare får nytt design, også skal være spekket med toppmoderne teknologi, enorme batteripakker, moderne seil og integrerte solcellepaneler som skal gjøre det mulig å seile utslippsfritt mellom Bergen og Kirkenes.

Selskapet skriver at de fremtidige Hurtigruteskipene vil være elektriske, utstyrt med batterier som lades når de ligger til kai.

– Planene inkluderer innovative løsninger som toppmoderne batteripakker på 60 megawatt, moderne seil, solcellepaneler integrert i seilene, kunstig intelligens for å bistå med manøvrering og kontraroterende propeller, skriver Hurtigruten.

I dag er kun 0,1 prosent av alle skip i verden bygd med nullutslippsteknologi.

– Vi har tatt på oss en ambisiøs jobb, men som bransje er vi forpliktet til å ta tunge klimagrep. Vi mener samtidig norskekysten legger godt til rette for å utvikle og seile utslippsfrie passasjerskip. Om få år vil si se en ny generasjon skip seile langs kysten, sier Gerry Larsson-Fedde, Chief Operating Officer i Hurtigruten Norge.

(NTB)