<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ryanair med rekord – vil tørke gulvet med konkurrentene

Tidligere i år meldte Ryanair sjef Michael O'Leary til Financial Times at de vil fortsette å tørke gulvet med de andre flyselskapene. Nå har de satt rekord i antall fraktede passasjerer to måneder på rad. 

Publisert 4. juli 2023 kl. 10.08
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
FORNØYD: RyanAir-sjef Michael O'Leary kan smile bredt. Foto: Dreamstime

Europeere viser reiselyst som aldri før. Trafikkdataen for juni er inne, og Europas største flyselskap fraktet 17,4 millioner passasjerer.  Dette er 1,5 millioner mer enn fjoråret og et godt stykke over nivåene før pandemien. 

«Lavest kostnad vinner»

Lavprisselskapet har kommet styrket ut fra pandemien, og fortsetter å ta markedsandeler. Ryanair har som vane å komme dårligst ut i omdømmekåringer, men dette ser ikke ut til å stoppe reiselystene fra å bruke selskapet. Den eksentriske sjefen O'Leary koker forretningsmodellen ned til tre ord; «Lavest kostnad vinner», i et intervju med Finacial Times. 

Endelig investerbart? 

Flyaksjer har lenge vært et yndet investeringsobjekt blant småsparere. De siste årene har investeringer i slike selskaper vært en enveisbillett til store tap for de fleste. Det store spørsmålet nå, er om flyselskaper endelig kan gi bedre avkastning. 

Ryanair har steget nesten 50 prosent hittil i år, Norwegian er opp over 20 prosent, mens SAS kjemper fortsatt mot gjeldsspøkelset og er ned 26 prosent. 

Finansavisen snakket forrige uke med flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs, som trakk frem sine favoritter å plassere pengene i. Analytikeren var optimistisk på det amerikanske og europeiske markedet, hvor han trakk frem de fire store aktørene i USA, samt RyanAir i Europa. 

«SAS er derimot skummel»

Analytikeren trekker også frem Norwegian som en favoritt, men advarer mot SAS. 

«SAS er derimot skummel, ettersom aksjen kan bli nullet, når SAS henter ny kapital og konverterer gjeld til egenkapital», sa analytikeren til Finansavisen forrige uke.