<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Full fart etter russisk krasjlanding

Finnair og Icelandair merker økt reiselyst på kroppen, og førstnevnte høyner 2023-prognosen ytterligere etter det positive resultatvarselet i juni.

Publisert 21. juli 2023 kl. 10.54
Oppdatert 21. juli 2023 klokken 11.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 568 ord
I MEDVIND: Finnair, ledet av Topi Manner. Foto: NTB

Finnair har fredag lagt frem et resultat før skatt på 43,6 millioner euro i andre kvartal, etter at selskapet tapte 169,3 millioner euro i samme periode i fjor.

Driftsresultatet justert for engangseffekter gikk fra minus 84,2 til pluss 66,2 millioner euro, inntektene fra 550,3 til 749,2 millioner euro. Topplinjeveksten kom dermed inn over 36 prosent, og driftsmarginen på 8,8 prosent.

Høyner 2023-prognose ytterligere 

Bloomberg-konsensus pekte på forhånd mot 44,9 millioner euro i justert driftsresultat og inntekter på 752 millioner euro (6,0 prosent driftsmargin).

Antall passasjerer landet på 2,8 millioner i andre kvartal, 19,4 prosent opp fra 2,4 millioner i tilsvarende periode i 2022. Kapasiteten, målt i antall tilgjengelige setekilometer (ASK), steg 17,5 prosent til nesten 9.213 millioner kilometer. Kabinfaktoren gikk fra 67,3 til 76,3 prosent.

Finnair gjentar budskapet fra sitt positive resultatvarsel i juni om at 2023-inntektene ventes betydelig opp, men ikke til 2019-nivå. Samtidig justeres prognosen for helårets justerte driftsresultat fra på eller over 2019-nivået på 162,8 millioner euro til 150-210 millioner euro.

Finnair letter drøye prosenten på Helsinki-børsen i 11.30-tiden fredag.

Forretningsmodellen krasjlandet

Kvartalsrapporten bekrefter at det finske flyselskapet er på full fart tilbake til lønnsomhet etter at den tidligere forretningsmodellen som gikk ut på å knytte sammen Europa og Asia med snarveien gjennom Russland krasjlandet . Stengningen av russisk luftrom har gjort mange asiatiske ruter ulønnsomme, og tvunget Finnair til å legge om strategien.

For eksempel har selskapet lagt en rekke nye destinasjoner til sitt nettverk – i både Europa, Sør-Asia og Nord-Amerika.

– I juni annonserte vi at ville nå vårt strategiske lønnsomhetsmål, det vil si en driftsmargin på minst 5 prosent, 12-18 måneder enn tidligere estimert. Vi er nå i posisjon til å heve vårt strategiske marginmål til 6 prosent innen utgangen av 2025. I tillegg sikter vi mot å innfri hybridobligasjonen på 200 millioner euro tidlig i september, sier konsernsjef Topi Manner i en kommentar.

– Våre langsiktige utsikter er forbedret, og spesifikke risikoer i forretningsklimaet har normalisert seg ettersom virkningene av pandemien har avtatt, og både vi og markedet har tilpasset oss stengt russisk luftrom, fortsetter han.

Icelandair også i siget

Tallene fra Finnair kommer etter at Icelandair tidligere på fredag kunne fortelle om sitt sterkeste andre kvartal siden 2016.

I MEDVIND: Icelandair. Foto: Dreamstime

Resultatet etter skatt kom inn på 13,7 millioner dollar, og steg dermed fra 3,8 millioner dollar i samme periode i fjor. Driftsresultatet gikk fra 1,2 til 20,9 millioner dollar og inntektene fra 329 til 414 millioner dollar. Både bunn- og topplinjen er den beste for et andre kvartal på syv år.

Det islandske flyselskapet melder om sterk etterspørsel, og særlig på de nord-amerikanske rutene med en kabinfaktor på 86 prosent – rekord for andre kvartal. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor ble kapasiteten økt 17 prosent, mens antall passasjerer lettet 19 prosent til 1,2 millioner.

«Utsiktene for 2023 er positive, med sterk booking for andre halvår. Men kraftige kapasitetsøkninger i markedet til og fra Island, samt på det transatlantiske markedet, ventes å dempe topplinjeveksten noe. Leasingvirksomheten forventes å levere sterke resultater i 2023, mens fraktvirksomheten fremdeles vil være utfordrende», skriver Icelandair.