<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Underskudd for Hurtigruten

Hurtigruten endte andre kvartal med et resultat før skatt på minus 63,7 millioner euro, mot minus 42,7 millioner i tilsvarende periode året før.

Publisert 29. aug. 2023
Oppdatert 29. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
TAP: Hurtigruten endte andre kvartal med et underskudd på over 60 millioner kroner. Foto: NTB

Hurtigruten-konsernet endte andre kvartal med et resultat før skatt på minus 63,7 millioner euro, mot minus 42,7 millioner i tilsvarende periode året før. Det tilsvarer om lag 736 millioner norske kroner.

Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport tirsdag morgen.

I løpet av første halvår er det samlede underskuddet før skatt 113 millioner euro, tilsvarende vel 1,3 milliarder kroner.

Selskapet endte med inntekter 154,8 millioner euro i kvartalet, en bedring fra 148,7 millioner i andre kvartal 2022. Driftsresultatet endte imidlertid på minus 17,7 millioner, mot minus 15,4 millioner i samme kvartal året før.

HURTIGRUTEN GROUP

(Mill. EUR)2. kv./232. kv./22
Driftsinntekter154,8148,7
Driftsresultat–17,7−15,4
Resultat før skatt−63,7−42,7
Resultat etter skatt−66,5−37,7

I rapporten skriver selskapet blant annet at kostnadene har økt i takt med inflasjonen.

For de neste 12 månedene venter selskapet at bookingene skal øke i et raskere tempo, og at reiselysten ikke vil påvirkes av corona eller Russlands invasjon av Ukraina på lengre sikt. Det skriver imidlertid at det generelle prisnivået er ventet å øke videre fremover som følge av økende energipriser, og at det kan føre til en reduksjon av husholdningenes reisebudsjett.

Ved utgangen av forrige uke hadde Hurtigruten 551 millioner euro i forhåndsbooket omsetning for 2023, ekskludert 67 millioner euro i kontraktsfestede inntekter fra norske myndigheter, opp 31 prosent fra samme periode i 2022, opplyses det.

Negativ egenkapital

Pr. 30. juni 2023 var bokført verdi av egenkapitalen i Hurtigruten Group negativ med 675,2 millioner euro, opplyses det.

Selskapet skriver imidlertid at styrets mening er at den underliggende rettferdige verdien av skip er betydelig høyere enn det som er bokført, og at styret derfor mener verdien av egenkapitalen er positiv.

I tillegg har selskapet hentet inn ytterligere kapital fra aksjonærene.

«Per 30. juni 2023 hadde Hurtigruten Group en tilgjengelig fri likviditetsposisjon på 37,2 millioner euro. Ved datoen for denne rapporten har Hurtigruten Group sikret ytterligere likviditet på 62 millioner euro fra aksjonærer,» skriver selskapet.

Det britiske fondet TDR Capital kjøpte Hurtigruten for 5,7 milliarder kroner inkludert påhvilende gjeld i 2014 og fikk med seg de opprinnelige storeierne Trygve Hegnar og Petter Stordalen som medaksjonærer.

Trygve Hegnar, ansvarlig redaktør og eier av Finansavisen, er styreleder og eier 5 prosent av Hurtigruten gjennom sitt investeringsselskap Periscopus.