<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøpte spillere for 10 mrd. – på nivå med Tippeligaen

Selv om den saudi-arabiske fotballigaen brukte enorme summer på hente stjernespillere i sommer, slår tilskuerantallet bare så vidt Tippeligaen. 

Publisert 19. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
TREKKPLASTER: Til tross for at den portugisiske fotballspilleren Cristiano Ronaldo gikk til Al Nassr ved årsskiftet, har publikum likevel ikke strømmet til stadion i den saudi-arabiske fotballigaen.  Foto: ntb

Etter at Saudi-Arabias oljefond det siste året har bidratt til å gjøre den nasjonale fotballigaen en av de mest attraktive i form av penger å tjene, er det likevel relativt laber interesse rundt blant medier og tilskuere, melder Bloomberg.

Gjennomsnittlig har ligaen hatt 8.500 tilskuere pr. kamp denne sesongen. Til tross for at dette er en økning på hele 24 prosent fra forrige sesong, er det likevel lavere enn hva for eksempel Ryan Reynolds' Wrexham AFC, som nylig rykket opp til League Two i det britiske ligasystemet, hadde da de spilte på det femte høyeste nivået i ligasystemet – 9,950 tilskuere pr. kamp

Til sammenligning har Premier League i England og tyske Bundesliga gjennomsnitt på henholdsvis 40.000 og 43.000. I Norge har Tippeligaen i år hatt et gjennomsnittlig tilskuerantall på 7.300. 

Kjøpte spillere for 10 mrd. 

Det er ventet at besøksantallet vil øke utover sesongen, som varer frem til mai 2024, tallene må likevel kunne kalles skuffende etter at ligaen har brukt til sammen 875 millioner dollar, nesten 9,5 milliarder kroner, på hente utenlandske spillere mellom 1. juni og 1. september. 

Blant de største stjerne ligaen hentet var den brasilianske ballkunstneren Neymar, som ble hentet for 90 millioner euro fra den franske klubben Paris Saint-Germain, og Ballon d'Or-vinneren Karim Benzema som kom gratis fra Real Madrid. Begge to ble lokket med en heftig lønn som overstiger 1 milliard i året. 

Fra før hadde ligaen den portugisiske fotballspilleren Cristiano Ronaldo, som signerte for landets største klubb Al Nassr mot slutten av 2022 og som fikk en årslånn på nærmere 2 milliarder kroner. 

– Betydelige fremskritt

Stjernesigneringene hjalp den saudiarabiske ligaen med å få solgt TV-rettighetene til over 130 territorier og de fikk inn over fire ganger så mye som forrige sesong da de solgte rettighetene for rundt 710.000 dollar. Det er likevel langt unna sine europeiske konkurrenter, hvor rettighetene til Premier League-sesongen 2022/23 kostet nærmere 4 milliarder dollar. 

– Det er ikke store inntekter for å finansiere alle aktivitetene vi har, men det er definitivt betydelige fremskritt, sier Carlo Nohra, driftsdirektør for Saudi Pro League, til Bloomberg.

Ifølge Nohra er ligaens vekst en langsiktig prosess, og det er ingen fastsatt tidslinje for når de ønsker å gå i balanse. 

Kampene som involverte de fire største klubbene i ligaen, som blir støttet av Saudi-Arabias oljefond, utgjorde 90 prosent av det totale tilskuertallet. 

Oljefondet i Saudi-Arabia forvalter nærmere 800 milliarder dollar i eiendeler.