<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kursrekyl for Tui

Reiselivsgigantens aksjekurs steg med 4 prosent, etter at ledelsen meldte om stigende etterspørsel blant turistene.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 17.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
HENTER SEG INN: Etterspørselen etter Tuis turismerelaterte tjenester er ennå ikke tilbake til nivået før coronapandemien, men pilene peker i riktig retning. Foto: Bloomberg

Turismeaksjer har generelt gjort det dårlig hittil i år, idet vedvarende inflasjon og renteoppgang ventes å redusere folks vilje og evne til å reise. Blant annet har en tredel av tyske Tuis børsverdi forduftet. Tirsdag fikk selskapet imidlertid en kursrekyl på 4 prosent.

Tui, som eier en rekke reiserelaterte virksomheter, meldte om sterk etterspørsel i kvartalet som avsluttes 30. september. Antallet bestillinger for sommersesongen var opp med 5 prosent fra samme periode i fjor og bare 4 prosent under nivået før coronapandemien. Og den positive trenden fortsetter: For vintersesongen er bestillingene opp med 15 prosent, selv om prisene er blitt hevet med 4 prosent i snitt. Ledelsen opprettholdt følgelig sin guiding om en «betydelig» økning av driftsresultatet i både inneværende kvartal og regnskapsåret som avsluttes 30. september. Fasiten blir ikke kjent før 6. desember.

Britiske Kingfisher har mindre vind i seilene. Aksjekursen stupte 11 prosent, etter at butikkonglomeratet offentliggjorde sin halvårsrapport. Topplinjen var nær uendret fra samme periode i fjor, mens bunnlinjen krympet. I tillegg varslet ledelsen at resultatet før skatt i hele regnskapsåret trolig blir 590 millioner pund, 44 millioner pund mindre enn tidligere antatt. Problemet er at kundene kjøper mindre, mens innkjøpsinflasjon skviser marginene.

På New York-børsen krasjlandet Rocket Lab USA, som sender satellitter i bane rundt jordkloden. Ved 16-tiden var aksjekursen ned med 8 prosent, i kjølvannet av en mislykket rakettoppskyting. Noe lignende har ikke skjedd siden mai 2021.

Investorene generelt forbereder seg på onsdagens rentesignaler fra USAs sentralbank. Markedet regner det som 99 prosent sannsynlig at styringsrenten holdes uendret, men det er fremdeles mye usikkerhet rundt pengepolitikken ut året. Derivatmarkedet priser for tiden inn en 40 prosent sjanse for at renten heves med minst et kvart prosentpoeng innen utgangen av desember. Denne uken kommer det også rentebeslutninger fra blant andre Japan, Sveits, Storbritannia, Sverige og Norge.