<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Følger opp rekordsommer

Etter sommerens rekordrush klarte Ryanair en trafikkvekst på 9 prosent i september.

Publisert 3. okt. 2023 kl. 10.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
ØYNER REKORDER: Ryanair, ledet av Michael O'Leary. Foto: NTB

Ryanair fraktet 17,4 millioner passasjerer i september, viser tall fra det irske lavprisflyselskapet tirsdag. Dette er opp 9 prosent fra 15,9 millioner passasjerer i samme måned i fjor og 14,1 millioner i september 2019 – før coronapandemien.

Europas største flyselskap målt i antall passasjerer hadde en gjennomsnittlig kabinfaktor på 94 prosent i måneden som gikk, uendret fra september i fjor.

Dermed er en rekordrekke brutt for Ryanair, som i august nådde «all-time high» for månedlig trafikk på 18,9 millioner passasjerer. Dette var tredje måned på rad med rekordtrafikk etter 18,7 millioner i juli og 17,4 millioner passasjerer i juni.

Ryanair faller 0,8 prosent på Dublin-børsen tirsdag formiddag.

Rekordguiding står

Under presentasjonen av vinterprogrammet i forrige uke gjentok toppsjef Michael O'Leary guidingen av en trafikk på 183,5 millioner passasjerer i regnskapsåret som avsluttes i mars 2024. Selskapet måtte i juli i år senke denne fra 185 millioner grunnet forsinkede Boeing-leveranser og flygellederstreik.

Samtidig advarte Ryanair-sjefen mot ytterligere nedjusteringer om Boeing-problemene skulle forverres. Men enn så lenge står guidingen altså på 183,5 millioner passasjerer. Dette vil i så fall være ny rekord og tilsvare 9 prosent vekst fra forrige regnskapsår.

– Ikke umettelig

– Vi ser definitivt at folk bestiller billetter tidligere til litt høyere priser. Etterspørselen er veldig sterk. Det uvanlige er at dette er andre år på rad vi ser veldig sterk etterspørsel til veldig høye priser. Dette kan ikke fortsette, sa O'Leary ifølge Reuters på forrige ukes presentasjon i London der han oppsummerte en sommersesong hvor selskapet altså satte månedlige trafikkrekorder på rekke og rad.

Ryanair-sjefen understreket at selskapet inntar en forsiktig tilnærming, selv om han estimerte dagens bookingnivåer til å være 4-5 prosent over fjorårets.

– Etterspørselen etter reiser er ikke umettelig, sa O'Leary og viste til tegn på svakere forbrukertillit.

Fullere i Wizz Air

I likhet med Ryanair har også det ungarske lavprisflyselskapet Wizz Air lagt frem trafikktall tirsdag. Disse viser at selskapet fraktet 5,5 millioner passasjerer i september, 21,1 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Kabinfaktoren var 92,4 prosent, mot 87,1 prosent i september i fjor.

I august hadde Wizz Air en passasjerøkning på 23,9 prosent til 6,1 millioner passasjerer. Flyene var 94,1 prosent fulle.

Norwegian og SAS

Norwegian kommer med sine trafikktall for september torsdag denne uken – 5. oktober, før SAS slipper sine dagen etter, fredag 6. oktober.

I august hadde Norwegian 2,1 millioner passasjerer, 7 prosent flere enn i august i fjor og en kabinfaktor på 85,2 prosent.

SAS hadde 2,3 millioner passasjerer i august, 22 prosent flere enn i samme måned i fjor. Kabinfaktoren landet på 78,8 prosent.