<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS-budgiver vil stoppe kritisk utbetaling

Apollo, som gikk tapende ut av SAS-budrunden, prøver å stoppe flyselskapet fra å betale ut 33 millioner kroner til dem som vant.

Publisert 10. okt. 2023 kl. 10.19
Oppdatert 10. okt. 2023 klokken 10.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
DRAMA NOK EN GANG: SAS-toppsjef Anko van der Werff og styreleder Carsten Dilling. Foto: AP

 

Et konsortium bestående av den amerikanske flyinvestoren Castlelake, flyselskapet Air France-KLM, danske Lind Invest og den danske stat skal bli SAS sine nye eiere, ble det kjent forrige uke.

Apollo Global Management var på forhånd forventet å bli flyselskapets nye storeier, men endte opp med å tape budkampen. Nå prøver investeringsselskapet å stoppe en utbetaling på 3 millioner dollar som SAS vil gi til vinnergruppen, skriver E24.

SAS-aksjen går som en jojo på Oslo Børs fra dag til dag. Tirsdag er imidlertid oppgangen usedvanlig stor, med en økning på 101,6 prosent i 11-tiden.

Ber om fortgang

Dette er første del av betaling av utgifter som vinnergruppen pådro seg da de bød på SAS, og SAS mener utbetalingen er kritisk for at budgiverne skal ønske å gå videre i prosessen mot å signere en endelig kjøpsavtale.

Restruktureringen i SAS

 
  • Nye eiere går inn med 5,2 milliarder svenske kroner i ny aksjekapital
  • De samme går også inn med 7,7 milliarder svenske kroner i et konvertibelt lån
  • Chapter 11-prosessen fortsetter i New York, forventes sluttført januar 2024
  • Aksjekapitalen nulles, og selskapet dras av børs
  • Dagens aksjonærer taper alt
  • Går ut av Star Alliance og inn i SkyTeam Alliance rundt andre halvår 2024
  • Eierstrukturen vil se slik ut:
Aksjonær Aksjekapital

Konvertible obligasjoner

Castlelake 32,0 % 55,1 %
Danske stat 25,8 % 29,9 %
Air France-KLM 19,9 % 5,0 %
Lind Invest 8,6 % 10,0 %
Totalt 86,3 % 100,0 %
Kreditorer 13,7 % -
Kilde: SAS

I en fersk rettsbegjæring til konkursdomstolen i New York forsvarer SAS betalingen, og ber om at de som har innsigelser må si ifra innen onsdag 11. oktober klokken 22.00 norsk tid. SAS ber om høring allerede påfølgende torsdag, og dersom dommeren godkjenner skal millionene utbetales.

– Uten å betale utgiftsrefusjonen, kan SAS bli ute av stand til å sikre finansieringen som er nødvendig for å komme ut av Chapter 11, skriver flyselskapet.

Kan fortsatt by

Ifølge E24 prøver Apollo å hindre at millionene skal betales ut så raskt, og at budvinnerne skal få millionene i det hele tatt. 

På grunn av forbehold i vinnebudet, kan investeringsselskapet fremdeles by på SAS. Det er ikke kjent hva som er Apollos motivasjon med protesten.