<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Trekkes frem som gode eksempler på god kontorstil: Lamborghini-sjef Stephan Winkelmann og forretningskvinne og motedesigner Jenna Lyons. Collage: Kapital / Foto: Pierre Albouy/Reuters/NTB og Steven Ferdman/Getty Images via AFP/NTB

Ekspertenes beste tips til jobbantrekket

Her er ekspertenes beste tips til jobbantrekket om du bruker arbeidsdagen på kontoret, styrerommet og i business. 

Publisert 20. okt. 2023 kl. 09.37
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1299 ord

Til henne

Marthe Dahlgren, stylist og fashion consultant:

Stylist: Marte Dahlgren. Foto: Nicolai Giil

– Hvilke tidløse klesplagg burde man se etter hvis man vil oppgradere arbeidsgarderoben?

– Deilige kasjmirgensere og topper, ullblazere og dressbukser med forskjellige snitt og farger for variasjon. Lekre, klassiske jeans, med rette eller vide ben, til casual friday. Klassiske skjorter og bluser, gjerne med en gøyal vri, gøyal stripe, eller store mansjetter. Djevelen ligger i detaljene.

– Tre gode tips til typer sko som er stilige på kontoret, både i år og de neste fem?

– Skinnloafers er en evig klassiker. Og den perfekte spisse, sorte pumpsen får du alltid bruk for, år etter år. Den kan også enkelt styles fra dag til kveld. Lekre ankelboots i skinn er supert nå til vinteren, men sørg for at buksene er lange nok og helt dekker hælen på skoen, noe som gir inntrykket av lengre ben. 

– På sko er kvalitet utrolig viktig. Og at du tar vare på skoene dine. Skomakeren er gull verdt, la det aldri gå for lang tid før du såler om, og pass på å bytte heel-cap’en før de er helt gått ned, forteller Dahlgren, og anbefaler samtidig å sette på grove gummisåler for vinteren. 

– Et tips er å ha noen bukser som er tilpasset høye hæler, som går helt ned, og noen bukser som er lagt opp til perfekt lengde til lave sko.

– Hva med passende tilbehør, hva kan det være verdt å oppgradere?

– Nye, kule briller kan gi ny energi til looken. En lekker skinnveske er også en enkel måte å oppgradere et antrekk på – igjen gå for kvalitet, så har du veskene dine år etter år, og unn deg en ny en gang iblant, så du har noen å bytte på med. Smykker kan også live opp en ellers klassisk look, og gi litt personlighet og variasjon.

Godt stilforbilde: Stylist Marte Dahlgren trekker frem blant andre Jenna Lyons som et god stilforbilde til jobbantrekket. Lyons er en amerikansk motedesigner, forretningskvinne og TV-personlighet. Hun var direktør og kreativ leder for J. Crew mellom 2010 og 2017. Foto: Steven Ferdman/Getty Images via AFP/NTB

– Er det noe man burde holde seg unna?

– Dårlige kvaliteter. Visse print og visse skrikende farger kan fort bli for mye i jobbsituasjoner. Det samme gjelder heavy make-up og negler – keep it classy.

– Er det noen kjente forretningsfolk med god stil du synes man kan bruke som forbilder i klesveien?

– Jeg tenker at man gjerne godt kan se litt utenfor sin egen bransje for inspirasjon. Jenna Lyons er superkul i stilen, og ikke redd for å vise personlighet. Det samme gjelder Nina Garcia. Og Olivia Palermo. Cate Blanchett er rå, og Rosie Huntington-Whiteley superfin. For inspirasjon her hjemme synes jeg Darja Barannik er veldig inspirerende for en bra business-stil.

Til ham

David Strømman Nedal, som driver luksusdressmerket Julius Caesar: 

Ekspert på dress: David Strømman Nedal er gründer av luksusdressmerket Julius Caesar. Foto: Eivind Yggeseth

– Hvilke tidløse klesplagg burde herrene se etter hvis man vil oppgradere arbeidsgarderoben?

– Dress med to knapper, i koksgrå og marineblå. Jeg ville holdt meg mer mot marineblå fremover, da mørk koksgrå får deg til å se ut som en stortingsrepresentant, noe som sjelden er målet, selv ikke for stortingsrepresentantene selv. Se etter ull og kasjmir til vinter, og tynn ull eller ull/lin-blanding til vår og sommer. 

Strømman Nedal anbefaler også bomullsbukser av høy kvalitet som holder fasongen utover dagen.

– Ikke til å forveksles med store, vide og løvtynne amerikanske chinos, utdyper han. 

– Man kan aldri ha nok crispe, hvite skjorter. Pass på at kragen ikke blir for liten, noe som ofte kan bli et problem. Hvite skjorter er enkle å matche og går ut av mote. 

Jeg ville holdt meg mer mot marineblå fremover, da mørk koksgrå får deg til å se ut som en stortingsrepresentant, noe som sjelden er målet, selv ikke for stortingsrepresentantene selv.
David Strømman Nedal

Sist, men ikke minst, en genser. 

– Med en tynn, mørk zip-genser slipper du å fryse og ser samtidig stilig ut. Denne gjør ikke noe nummer ut av seg, og det er hele poenget. Blir de for tykke – og dette gjelder alle gensere og zip-jakker – ser man ut som en tysk turguide. 

– Tre gode tips til typer sko som er stilige på kontoret, både i år og de neste fem?

– “Toecap” Oxford med lærsåle til dress, for å bruke til vår og sommer, en annen med gummisåle til dress resten av året. Samt chelsea boots, i mørkebrunt eller sort. Og klassiske, lave sneakers i hvitt eller sort fra franske Lanvin, italienske Loro Piana eller Brunello Cucinelli, med en liten eller helt usynlig logo. Velg disse fremfor Hoka, Nike eller andre merker du finner i sportsbutikkene, da du risikerer med dem å se ut som en servitør. Du kan også ha innleggssåler i disse skoene for å øke komforten og minske belastningen, da de har en fastere såle enn skoene du finner i sportsbutikken, mener Strømman Nedal. 

Biltopp med sans for dress: David Strømman Nedal trekker frem Stephan Winkelmann, tysk toppleder i bilindustrien, som en god stilinspirasjon. Winkelmann er sjef i Lamborghini, tidligere også Bugatti. Foto: Pierre Albouy/Reuters/NTB

– Hva med passende tilbehør, hva kan det være verdt å oppgradere?

Tørkler fra Hermès er alltid en vinner. De nye mønstrene er moderne og gir et friskt pust til din tidløse garderobe. Men gå ikke helt overbord med pastellfargene, de matcher mindre. Hva gjelder belter, ville jeg byttet ut glorete spenner med noe mer subtilt. Til en mer casual garderobe kan et diskré armbånd være med på å gi antrekket et ekstra løft. 

– Er det noe man burde holde seg unna?

– Dressko med logoer, hverken Tom Ford eller Ecco. Og kalosjer, med mindre du er Onkel Skrue. Bruk boots eller sko med gummisåler i stedet. Hvis mappen eller reisevesken du har er forvekslende lik en billettveske i slitasje og farge, bør den byttes ut. Og er du mann på 40 pluss, er solen for lengst gått ned for dine skinny jeans. 

– Hva er gode kilder til inspirasjon?

– TV-serier hvor handlingen er lagt til “high net worth”-miljøer hvor de skildrer både fritid og jobb. Et nylig eksempel er Succession, og spesielt serier hvor det fanges opp av mediene at det er god stil, som i Business of Fashion, Vogue og GQ. 

– Er det noen kjente forretningsfolk med god stil du synes man kan bruke som forbilder i klesveien?

– Stephan Winkelmann, tysk leder i bilindustrien som president for Bugatti og nå Lamborghini, Gerry McGovern, kreativ leder i Jaguar Land Rover og Johannes Huebl, influenser og tidligere modell.