<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian-sak mot staten: EFTA-domstolen kobles på

Oslo tingrett har satt en full stans i Norwegian sitt søksmålet mot staten om et klimagebyr på 400 millioner kroner. Nå går saken til EFTA-domstolen. 

Publisert 26. okt. 2023 kl. 20.26
Oppdatert 26. okt. 2023 klokken 20.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
STRIDES: Staten og flyselskapet Norwegian med administrerende direktør i Norwegian Geir Karlsen i spissen.  Foto: Thomas Bjørnflaten

Klima- og miljødepartementet vedtok i desember 2022 at Norwegian må betale et gebyr på 400 millioner kroner for manglende levering av klimakvoter i 2020. 

Flyselskapet, som på sin side nekter å betale, gikk til sak mot staten i januar i år for å slippe å betale gebyret. 

Saken er nå gått videre til Efta-domstolen og flyselskapet har bekreftet at sakskostnadene vil øke, som følge av Efta-prosessen, ifølge E24

Om de økte kostnadene vil tilfalle staten eller Norwegian, blir kjent når det faller en dom i saken. 

– Disse vil inkluderes i vårt krav om erstatning for sakskostnader. Ellers har vi ingen kommentarer til saken nå, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til avisen.

Uenighet om rekonstruksjonen

Norwegian har tidligere uttrykt urimelighet i kravet og at gebyret er såpass høyt at det vil påvirke flyselskapets forretningsdrift negativt.

Overtredelsesgebyret for 2020 dateres tilbake til Norwegian sin finansielle rekonstruksjon for å berge selskapet i 2020 og 2021. Norwegian mener derfor vedtaket er ugyldig. 

Det er nettopp dette rettslige spørsmålet Efta-domstolen skal ta stilling til. Nemlig om et selskap som står midt i en rekonstruksjon fullt ut må levere klimakvoter. 

Staten mener på sin side at selskaper har plikt til å fullt ut levere klimakvoter selv om man står i en slik situasjon, mens flyselskaper mener staten kun har rett til en mindre andel av kvotene med hensyn til rekonstruksjonen.

Saken stanses frem til Efta-domstolen kommer med en rådgivende uttalelse, fremkommer det av en kjennelse av Oslo tingrett datert til 4.oktober i år.