<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
En skjorte og en sjel: Du trenger ikke å ha millioner i inntekt for å ta turen til Seychellene. Det finnes muligheter for å besøke øyparadiset på budsjett. Foto: Getty Images

Øyhopping på Seychellene

Adgang til paradis er vel for alle uansett inntektsnivå? Her er i hvert fall en kort guide til den afrikanske luksusdestinasjonen – på budsjett.

Publisert 6. jan.
Lesetid: 4 minutter

Let’s go!

Den uniformerte flyplassverten på Mahé lufthavn på Seychellene gestikulerer at det er på tide å bevege seg ut til flyet. De omkring 19 passasjerene, Kapital Reise inkludert, følger raskt etter. Sammen går vi ut av den lille, men godt nedkjølte innenlandsterminalen, og bort til det kompakte propellflyet som på 20 minutter skal ta oss over en dråpe av India-havet til perlen av en granittøy, Praslin.

Flybussen: Lokale omtaler landets småfly som “busser”. Effektive er de uansett. Foto: Ingrid Elle

Med krummet rygg klatrer vi ombord i flyet via den korte trappen. 19 smale seter, som knapt ville vært akseptert på en gammel Oslo-trikk, er stuet inn i kabinen for å gi maksimalt antall sitteplasser.

Vi finner plassen vår, sete 1A, og føler at vi puster de to pilotene som er plassert i frontruten på flyet i nakken. Hvis vi strekker ut hånden, kan vi også kjøre fly.

Tett på: De små propellflyene som flyr mellom øyene på Seychellene er kompakte og intime. Her sitter du tett på pilotene. Foto: Ingrid Elle

Her er ingen airconditioning, og mens vi titter på den svette gjengen bak oss, blir vi særdeles takknemlige for den håndholdte, elektriske viften vi gikk til innkjøp av i sommer. Et lite klasseskille selv på denne bussen av et fly kan man jo tillate seg å føle på.

Men første klasse er det ikke. Dette er transportflyet de lokale omtaler som “bussen” som tar både gjester og innfødte mellom de største øyene på Seychellene, som består av 115 idylliske øyer vi nordmenn liker å kalle “paradis”.

Skilpadder: Seychellene er kjent for sitt rike dyre- og planteliv, og både landskilpadder og havskilpadder kaller øygruppen hjem. Foto: Ingrid Elle

Her er det palmetrær som vaier i en varm bris, behagelige bølgeskvulp fra et turkisblått hav, og fugle- og dyrelyder fra den frodige jungelen som mange i storbyer kjøper på opptak for å finne roen.

Allemannsretten i paradis

Rike mennesker er lykkeligst, konkluderer stadig nye studier. Og det er ingen tvil om at livet er lettere på første klasse. På femstjernershoteller får du privatliv og service ut av en annen verden. Det er ikke gitt hvis du reiser på budsjett. Da må du traske rundt på ofte overfylte strender og turistmål sammen med andre skuelystne turister som heller ikke har råd til førsteklassesbilletten. Fulle ferger og småfly hører også med.

Men.

Vi blir også lykkeligere i “paradis”. I alle fall ifølge studier som peker på at man føler mer lykke av å være i et varmere klima. For en kald nordboer er det ingenting som høres bedre ut på mørkeste vinterstid, så vi kjøper den.

Fritt frem: Selv om stranden ligger innenfor et resort-område, har du lov til å bade fra den. Foto: Ingrid Elle

Da er det kanskje verdt å reise til nevnte paradis, selv om du må holde deg til et strammere budsjett?

Det er mulig å besøke Seychellene selv om du ikke tjener over millionen i året. Du må bare velge reisemåte, overnatting og aktiviteter med omhu.

Den nevnte “flybussen” vi beskrev innledningsvis, er ikke uoverkommelig i pris, gitt at det bookes i riktig tid, og det finnes ferger som tar deg relativt økonomisk og effektivt fra øy til øy.

Allemannsretten gjelder også i strandsonene på Seychellene, og du kan, uansett om du bor på luksushotellene eller ei, bruke strendene helt uten kostnad. Det finnes også mange flotte offentlige strender med fri flyt og enklere tilgang.

Pause: Destilleriet Takamaka på hovedøya Mahé har en frodig eiendom og hage du kan ta en kjapp matbit eller en drink i. Foto: Ingrid Elle

Har du snorkelutstyr, er det i tillegg gratis å utforske det fantastiske universet som finnes under havoverflaten langs kysten. Tenk havskilpadder, rokker og fargerike fisker – ja, og litt hai. Godt å vite er det kanskje at haisortene langs kysten som regel er små og ufarlige for oss mennesker.

Romsmaking og rimelige retter

Romsmaking er heller ikke så kostbart på Takamaka Rum Distillery på hovedøya Mahé. Du får både historietime, guidet tur på eiendommen og smaking av en rekke ulike romvarianter for rundt ti dollar. Matvogn finnes også på stedet, så da sparer du i tillegg noen kroner på en billigere lunsj.

Rom: Seychellene lager egen rom, og på destilleriet Takamaka kan du få både omvisning og romsmaking for en rimelig penge. Foto: Ingrid Elle

En lang rekke overnattingssteder i både to-, tre- og firestjernersklassen venter også på Seychellene. Av de best rangerte på Tripadvisor i prisklassen “midrange” finner du Coco de Mer Hotel & Black Parrot Suites, Berjaya Praslin Resort og Colibri Guesthouse på øya Praslin. Hiltons Allamanda Resort & Spa og Canopy, samt Coral Strand Smart Choice og Royale Suites by Arc Royale Luxury Apartments er blant de best rangerte på hovedøya Mahé.

De beste restaurantene i “midrange”-klassen inkluderer Les Lauriers, La Goulue Cafe og Pirogue på Praslin, og Le Cardinal, Trader Vic’s og La Perle Noire på Mahé.

Det er også gratis å utforske naturen, og øystaten er kjent for fantastiske fjell- og skogsturer. Bare husk nok vann og solbeskyttelse. Her er UV-indeksen stort sett i det øvre sjiktet av skalaen.

I hovedstaden Victoria er det også kostnadsfritt å vindushoppe, og ikke minst oppleve det travle markedet.

Da gjenstår det bare å si én ting; god tur.

Kapital Reise var på pressetur i regi Seychellenes turistkontor i november 2024.