<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Startet på Jarlsberg: Dag Solstad skrev fem bøker om fotball-VM sammen med Jon Michelet. Nå har han skrevet boken til Travselskapets 150-årsjubileum. Foto: Vidar Ruud/NTB

Dag Solstad byttet ut fotball med travbaner

Det Norske Travselskap (DNT) fyller 150 år i år. Jubileet skal feires med spesialbestilt vin og bok signert Dag Solstad på og utenfor landets travbaner.

Publisert 9. jan.
Lesetid: 3 minutter

De første travløpene her i landet var iskjøringer på Frognerkilen, der det kunne være opptil 10.000 tilskuere ute på isen. I dag kjøres det såkalt totalisatorspill på ti norske travbaner, og omsetningen for Travselskapet endte i fjor på cirka 450 millioner kroner. En liten nedgang fra 2023, da omsetningen for første gang passerte 500 millioner. 

– Brorparten av vår omsetning kommer fra Rikstotos aktiviteter, forteller generalsekretær Svein Morten Buer. 

DNT eller dets organisasjonsledd eier flertallet av landets travbaner, og får hvert år overført 82 prosent av overskuddet til Rikstoto. 

Historisk på Solvalla

Selve dagen for 150-årsjubileet er 4. februar, men feiringen vil være i gang et par uker før dette. Lørdag 25. januar vil den første jubileumskjøringen finne sted på Varig Orkla Arena. Dette er den nyeste travbanen i Norge, og ble åpnet i 2022. Den tok da over for tradisjonsrike Leangen i Trondheim.

Denne dagen vil også jubileumsvinen kunne nytes for første gang. 

– Det er en rød og en hvit Bordeaux-vin, forteller jubileumsgeneralen Torbjørn Frøysnes. 

Han har vært både statssekretær i Utenriksdepartementet og hatt flere tunge ambassadørjobber, men i år har han ansvaret for å lose Travselskapet igjennom jubileumsfeiringen. 

Jeg ble forespurt å skrive en personlig beretning om min opplevelse av travsporten i Norge.
Dag Solstad

– Vi ønsket å ha en etikett på flaskene som markerte et av høydepunktene i den 150-årige norske travhistorien, og da endte vi opp med bildet av Rex Rodney under innspurten i Elitloppet på Solvalla i Sverige i mai 1986. Det var 10.000 nordmenn til stede på banen, og dette var en tid hvor det absolutt ikke var alminnelig at norske hester vant internasjonale storløp. 

Alle serveringsstedene på travbanene vil få vinen tilgjengelig, og jubileumssommelier Trond Langfjæran jobber selvfølgelig også med å få godkjennelse til å havne i hyllene på Vinmonopolet, forteller Frøysnes. 

Startet som løpegutt

Travselskapet har også fått overtalt en kjent forfatter til å ta oss med gjennom historien fra iskjøring til totalisatorspill på nettet og på tvers av landegrensene. Det vil si, en nøyaktig gjennomgang år for år blir det ikke. 

Fra fotball til trav: Dag Solstad har pakket inn sine mange opplevelser fra travbanen mellom to permer i Travselskapets jubileusbok. Foto: Oktober Forlag

– Jeg ble forespurt å skrive en personlig beretning om min opplevelse av travsporten i Norge, sier Dag Solstad. 

Han er slett ikke ukjent for lesere av sportsbøker. Sammen med Jon Michelet kom Solstad med fem bøker fra fotball-VM. Også i år ble skrivingen avbrutt av fotball, og Solstad forteller at han skrev dag og natt gjennom hele sommeren, bare avbrutt av noen uker med EM-kamper. 

– Min bakgrunn i travsporten er at jeg som barn og ungdom jobbet som såkalt stafett på Jarlsberg travbane. Først som løpegutt for stevneledelsen, siden som ansatt i totalisatoren. Historier om dette krydrer boken En sann svir! Norsk travsporthistorie gjennom 150 år. Det er selve gjennomgangstemaet og ideen med boken.

Solstad forteller at han også har en ny og for lengst ferdigskrevet roman som vil komme ut til høsten. 

Jubileumsgeneral Frøysnes forteller at det i tillegg til et jubileumsstevne på hver av de ti totalisatorbanene også vil bli avholdt mellom 40 og 50 jubileumskjøringer på landets lokale travbaner i løpet av året. Det vil også bli kjøring på Øvrevoll, der de galoppinteresserte vil få se travhester med rytter – uten sulky – såkalt montéløp.