<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Paradisisk: Strendene langs kysten av Yucatán er strålende, og halvøyas viktigste trekkplaster. Foto: Bjørn Moholdt

Erobringen av paradiset Yucatán

Mer enn 500 år etter den spanske erobringen har Yucatán-halvøya i Mexico fortsatt noe jomfruelig over seg – om du bare ser nøye etter.

Publisert 20. jan.
Lesetid: 7 minutter

Se for deg øyeblikket da den spanske conquistadoren Francisco Hernández de Córdoba gikk i land på Yucatán. Året var 1517, og ingen europeer hadde noensinne satt sin fot i denne avsides delen av Den nye verden.

De kritthvite strendene, de vaiende palmene – og det krystallklare vannet som dovent slo inn mot land.

Et paradis som ventet på sin oppdager.

Før spanjolene: Nohoch Mul i Coba noen mil nord for Tulum er et av de viktigste etterlatenskapene etter mayaene, som nådde et høydepunkt for mer enn tusen år siden, vel 500 år før spanjolene kom. Foto: Bjørn Moholdt

Mektig kultur

Men – det bodde mennesker her, og ifølge legenden skal Córdoba ha spurt en representant for det lokale mayafolket om navnet på stedet han hadde havnet.

– Yucatan, syntes den spanske inntrengeren å høre, selv om svaret skal ha vært noe sånt som at “aner ikke hva du snakker om”.

Conquistadoren døde av skadene han ble påført under den påfølgende erobringen av halvøya – og forsvant inn i historiens mørke.

Navnet ble værende.

Dødskultur: Denne dekoren på en av pyramidene i Chichen Itza minner om at mayakulturen til tider var temmelig brutal. Spanske sjømenn skal ha blitt ofret til gudene før Francisco Hernández de Córdoba fant veien til Yucatán. Foto: Bjørn Moholdt

Francisco Hernández de Córdoba og hans ekspedisjon på rundt 100 menn fordelt på tre skip ble tatt imot med brede – om enn stive – smil, for innbyggerne skjønte at bak spanjolenes tilsynelatende vennligsinnede landgang lå det en umettelig grådighet. Etter land, gull – og slaver.

It takes one to know one, for til tross for at mayaene kunne oppvise stor kunnskap innen astronomi, om matematikk, byggeteknikk og språk, var de også territorielle og til tider svært aggressive – uten at det hjalp i det lange løp.

Herlige strender: Hotellanleggene langs mayakysten finnes i mange ulike varianter og kvaliteter. Mahekal Beach er av de bedre. Foto: Bjørn Moholdt

For selv om det endte svært dårlig for Córdoba og hans menn, ble etter hvert overmakten for stor. Med råskap og overlegen våpenteknologi ble den enestående urfolkskulturen bragt til randen av utslettelse.

Bommet litt

Der vi står foran en av de mektige etterlatenskapene etter mayaene – noen timer i bil nordvest for Tulum – skjønner vi ikke helt hvordan de orket all slåssingen i den intense varmen.

Fine bassenger: Om ikke havet frister, har de fleste av strandhotellene rundt Playa del Carmen flotte ferskvannsbassenger, som Paraiso del Mar i Holbox. Foto: Bjørn Moholdt

– Som du sikkert vet kjente grådigheten ingen grenser, kommenterer guiden Silvino Chimy Palafox tørt da vi vandrer mellom ruinene inne i skogen de lenge var bortgjemt i. 

Tempelområdet Coba er omfangsrikt. I storhetstiden bodde det mer enn 50.000 mennesker på det rundt 80 kvadratkilometer store området, og i midten av dette ligger det som mest av alt minner om en enorm haug av ekstra stor brostein.

Tradisjonskost: Hver region i Mexico har sine signaturretter. Ute ved kysten handler mye om sjømat. Men pass deg for chilien, den kan være hot, hot, hot. Foto: Bjørn Moholdt

Men en gang var hovedstrukturen Nohoch Mul – det høyeste i sitt slag i Mexico – et storslagent uttrykk for mayaenes mektige kultur, som på høyden strekte seg over store deler av Mellom-Amerika.

– Mel Gibson bommet på tidslinjen, men traff godt på mye annet, mener Palafox idet vi drar paralleller til Hollywood-filmen Apocalypto, om mayakulturen, dens kompleksitet og til slutt endelikt.

Menneskeofring var ifølge historikerne noe som skjedde flere hundre år før spanjolene kom. På sitt grufulle vis gjeninnførte erobrerne den dødelige tradisjonen.

Kokos: En herlig tørstedrikk på stranden. Foto: Bjørn Moholdt

Edle intensjoner

Etter mer enn tre uker til havs – noen dager i brutal storm og fullstendig ute av kurs – må synet av strendene vært som en himling for Córdoba og hans menn, slår det oss da vi vel 500 år senere – og to dager etter besøket i Coba – befinner oss helt nord på Yucatán.

Fra skipene kunne vi se en by – vi kalte den store Kairo.
Francisco Hernández de Córdoba

Kjøreturen gjennom alt det grønne føles uendelig. Halvøya er helt flat og dekket av tropisk vegetasjon i alle retninger. Hvordan i all verden fant urinnvånerne frem i dette villniset?

Ute ved kysten er det som å komme ut i enden av en tunnel, der den tette jungelen erstattes av milelange, hvite sandstrender.

Det er noe jomfruelig over det hele, og den lille kystlandsbyen El Cuyo der vi stopper opp for et par dager befinner seg enn så lenge utenfor allfarvei.

Vingesurfing: En populær aktivitet utenfor Holbox og El Cuyo. Foto: Bjørn Moholdt

Sandbanken der stedet ligger er ikke inntatt av de store turisthordene. Det er langt mellom menneskene. De fleste turistene her befinner seg langt ute på havet – i rasende fart på hvert sitt seilbrett.

– Hit finner de som vil noe “annet”, antyder innehaveren av Hotel Dos Mares, det lille lekre, 22 rom store boutique-hotellet bygget i betong og nydelig treverk, som vi for et par dager sjekker inn på.

Dos Mares ligger langs den støvete “hovedgaten”, som minner mer om en bred krøttersti. Det er opplagt noe av sjarmen, og noen hundre meter lenger ned ligger det et lite sentrum med nok barer og spisesteder til å holde turister gående i noen dager.

Vi føler oss litt som erobrere – med edle intensjoner.

Fint på taket: Mange av de strandnære ferieanleggene mellom Cancún og Tulum har herlige takbarer, der du kan følge solnedgangen med en drink i hånd. Foto: Bjørn Moholdt

Ukjent historie

Som internasjonalt reisemål er Yucatán mest kjent for turistmaskinene Cancún, øya Cozumel og Playa del Carmen, samt det mer eksklusive reisemålet Tulum på sørøstkysten. Langs hele kystlinjen mellom førstnevnte og sistnevnte by – den såkalte Maya-rivieraen – ligger det hundrevis av turistanlegg i ulike størrelser og kvaliteter.

Ikke minst takket være den store amerikanske interessen for denne delen av Latin-Amerika er det over 50.000 senger her, noe som sier litt om omfanget av masseturismen, som ble et utpekt satsningsområde for myndighetene på 1980-tallet.

Agave: En hyllest til den mest kjente planten i denne delen av Mexico, som for en periode la grunnlaget for en hel industri. Foto: Bjørn Moholdt

Inntektene fra turismen de siste 40 årene har vært kjærkommen for en del av Mexico som hadde sin økonomiske storhetstid for over 100 år siden. Da skal delstatshovedstaden Mérida vel tre timer i bil vest for El Cuyo kuriøst nok hatt flere dollarmillionærer enn de fleste andre byer i verden på den tiden.

Du må til de større stedene på halvøya for å få innblikk i denne noe ukjente historien om et områdes vekst og fall, gjenspeilet i slitte, eklektisk utformede bygningsfasader. De ofte gedigne husene ble oppført på datidens økonomiske titaners enorme inntekter fra agave fourcroydes – også kalt sisal (etter utskipningshavnen med samme navn).

Ungdommelig: Mange unge finner veien til strendene på Yucatán. Særlig Holbox har rykte som et “ungdommelig” feriested og er av noen omtalt som Mexicos Thailand. Foto: Bjørn Moholdt

Denne stedegne, fiberrike planten ble brukt til å lage høykvalitets rep, samt til sekker for transport av korn og andre jordbruksprodukter. Lenge før erobringen av Mexico brukte mayaene sisal til å lage klær, til hengekøyer, tauverk og sekker, men det tok altså mer enn 400 år før erobrerne for alvor nyttiggjorde seg planten innbyggerne på Yucatán trolig hadde brukt i årtusener.

Frodig jungel: Perioder med nedbør sørger for god grøde på Yucatán. Foto: Bjørn Moholdt

Det grønne gullet

Bruken av sisal – også kalt “det grønne gullet” – tok fullstendig av, og halvøya opplevde en oppgang Mexico knapt har opplevd maken til siden. Fra 1880 til rundt 1910 produserte mer enn 1.000 haciendaer enorme mengder med sisal, som ble eksportert verden rundt – også til sjøfartsnasjonen Norge.

Så rik var den relativt lille kretsen av produsenter i Mexico at hovedgaten Paseo Montejo i Mérida ble utviklet etter modell av Champs-Élysées i Paris.

Chichen Itza: Spanjolene kalte bygninger som Chichen Itza-komplekset for “Det store Kairo”, fordi det minnet dem om pyramidene i Egypt. Foto: Bjørn Moholdt

Yucatán

Store Kairo – el gran Cairo – er en henvisning til Maya-templene, fordi de minnet spanjolene om muslimenes hang til arkitektur, og er en referanse til pyramidene utenfor Kairo de omtalte som mezquitas – eller moskeer.

Reise

Flere turoperatører (vi reiste med TUI) har reiser til Yucatán. Du kan også nå halvøya med rutefly, blant annet via Spania med flyselskapet Iberia.

Sove

Hotel Dos Mares i El Cuyo er et fint boutique-hotell like ved stranden. Mahekal Beach Resort i Playa del Carmen holder god standard, med strålende beliggenhet på stranden.

Paraiso del Mar på øya Holbox (litt slitent) og Grand Riviera Princess på Maya-rivieraen er to andre hoteller vi bodde på. Sistnevnte er en gedigen bomaskin, men ikke helt uten sjarm.

Så – da andre deler av verden oppdaget at de også kunne produsere sisal, og tauverk etter hvert ble tilvirket av langt rimeligere syntetiske fibre – ble det en brå slutt på eventyret.

Sykkel på stranda: I Holbox er det flere som leier ut sykler du kan ta med ut på de milelange strendene. Foto: Bjørn Moholdt

Men akkurat som med mayaene har mange – ikke minst mexicanerne selv – gjenoppdaget denne delen av historien, med det resultat at flere av haciendaene bygget i storhetstiden i disse dager blir renovert og gjort tilgjengelig for besøkende.

Mayakulturen og den spennende historien om sisal er to gode grunner til å reise tilbake. Likevel – de jomfruelige strendene er den aller beste grunnen til å “gjenerobre” paradiset.