
Slottsfjell: Flyttet til verftet
Slottsfjellfestivalen – eller nå bare Slottsfjell – fyller Tønsberg med musikk helgen 10. og 11. juli. I Vestfold er det tatt en rekke grep for å gjøre festivalopplevelsen enda sterkere.
Det hele startet allerede i 2003, som en del av festivaloppblomstringen på begynnelsen av 2000-tallet, og har underveis gjennomgått en betydelig transformasjon. Etter mange år på Slottsfjellet, der kapasiteten på 12.000 gjester satte en stopper for videre vekst, flyttet festivalen til det tidligere verftsområdet på Kalnes i Tønsberg.

Flytteprosessen tok imidlertid tid, og den ble også fulgt av en ufrivillig pause på tre år fra 2019 til 2021 på grunn av pandemien. Men Slottsfjell er blitt relansert med et nytt og utvidet konsept. – Slottsfjell er nå en "ekte festival" med et nytt spekter av opplevelser, langt mer enn bare tradisjonelle scener, sier festivalsjef Peter S. Eikeland.
– Det nye området på Kalnes utnytter de unike fabrikkhallene og gjør det mulig å drive nattklubb helt frem til 03.30. Vi kan tilby gjestene to fulle festivaldøgn.
Den maksimale kapasiteten er nå 20.000 gjester per dag, hvorav 12.000 kan være innendørs på nattklubben.
Drømmen er å utvikle en ny bydel i Tønsberg som helt fra starten av legger til rette for konserter og kultur.Peter S. Eikeland, Slottsfjell
Slottsfjell har til sammen sju scener, planer om et gjesteutested og “en klubb i klubben” med plass til tusen personer, og Eikeland legger listen så høyt som å posisjonere festivalen som Norges største festivalunderholdningspark.
Ny bydel i Tønsberg
– Området eies i all hovedsak av Glastad Eiendom, og all industri er nå i ferd med å bli faset ut. Festivalen har vært involvert i diskusjoner om områdets fremtidige utvikling, og arkitektfirmaet Snøhetta er også engasjert for å se på mulighetene. Drømmen er å utvikle en ny bydel i Tønsberg som helt fra starten av legger til rette for konserter og kultur.
Eikeland forteller at festivalen disponerer og leier deler av området hele året, og at det blant annet er lagt ut store områder med gressplen som er blitt en turdestinasjon for lokalbefolkningen.

– Målet er å tilpasse festivalens drift til den fremtidige eiendomsutviklingen.
Identifisering av målgrupper er nøkkelen til suksess for en festival. OverOslo har valgt å fordele de fire dagene nærmest på hele aldersspekteret. Eikeland snakker også om en “bred” målgruppe, men innrømmer at snittalderen er 26 år.
– Festivalen snakker spesielt godt til aldersgruppen 22 til 32 år.
Festivalsjefen trekker frem navn som Cezinando, Tyla, Alex Warren, Kaytranada og Nina Kraviz fra listen. – Og det blir ikke sommer i Tønsberg før man får sett Veronica Maggio på Storscenen.
Nærmere 80 prosent av de besøkende kjøper pass for begge dager, og omsetningen i 2024 økte med et par millioner fra året før og endte på 70 millioner kroner. Selskapet Slottsfjellfestivalen er privateid og via selskapet Jory eid av den lokale utelivsaktøren Jon Terje Johnsen. Han står også bak konsertarenaen Foynhagen.