Article lead
lead
Foto: Steffen Vidar Jenssen/Fabelmedia

Sommerbris: Folkelige artister i Kristiansand

– Sommerbris skal være en lokal bris for Kristiansand og omegn. Vi selger omtrent 75 prosent av billettene våre der, sier festivalsjef Heine Strømme.

Oppdatert 29. maiPublisert 28. mai
Lesetid: 2 minutter

Her er det virkelig snakk om en ung festival. Første utgave kom i 2022 for en festival som går over to dager med plass til 13.000 besøkende. Årets festivaldager er 13. og 14. juni.

– Vi har valgt å legge festivalen til midten av juni, før alle tar ferie. Det betyr også at vi i stor grad klarer å fri til lokale bedrifter og gjenger som booker bord og tar sommerfesten sin hos oss. Vi har et stort telt hvor vi har 2.000 sitteplasser. Der booker mange bedrifter skalldyrbuffé og drikke – de får fullt utbytte av festivalen og konsertene selv ved middagsbordet.

På bris i Kristiansand. Heine Strømme (til høyre) startet festivalen Sommerbris for tre år siden. Her er han avbildet sammen med Jakob Berg, vokalist i bandet Blow som spilte på festivalen i fjor. Foto: Steffen Vidar Jenssen/Fabelmedia

Omsetningen har skutt i været helt fra starten. 24 millioner i 2022 har økt til 42 millioner i fjor. I år tror Strømme at tallet vil kunne nærme seg 50 millioner kroner – i hvert fall 45 millioner. I tillegg til publikumsinntektene har Sommerbris nå 10 millioner i inntekter fra sponsorer.

Vi satser primært på å ha litt folkelige artister som folk kjenner igjen fra radio.
Heine Strømme, Sommerbris

Kristiansand forbinder de fleste med Palmesus som festivalarrangør, og det er en tett link mellom de to. Heine Strømme var nemlig med på å starte Palmesus i 2009, før han solgte den i 2017. Ifølge Fædrelandsvennen fikk Strømme 19 millioner kroner for sin halvpart av Palmesus.

Orkesterplass: På Sommerbris kan festivalgjestene velge mellom å nyte måltidet eller konserten. Foto: Steffen Vidar Jenssen/Fabelmedia

Og han innrømmer at profilen for de to festivalene i samme by knapt kan være mer forskjellig. – Palmesus er først og fremst en stor nasjonalfestival for 18-åringer. Mens vi ønsker å treffe folk som er pluss minus 30. Vi satser primært på å ha litt folkelige artister som folk kjenner igjen fra radio.

I år finner vi navn som Bjørn Eidsvåg, Åge Aleksandersen, Vassendgutane, Staysman, Broiler og Donkeyboy på plakaten.

– Hvis vi skal sammenligne oss med noen, så er nok OverOslo eller Idyllfestivalen i Fredrikstad det som er nærmest det vi holder på med. Vi er nok også den eneste festivalen i Norge med 20-årsgrense. Det betyr at vi har alle bevilgninger på hele festivalen.

Strømme driver også en annen festival som virkelig illustrerer spredningen av dette markedet i Norge. Til sammen har Visit Norway telt opp 170 musikkfestivaler, men vi er usikre på om Oktoberfest-festivalen til Strømme er inkludert i de tallene.