
Fra familietragedie til Michelinsuksess
Trenger du en timeout fra en hektisk hverdag? Besøk Daniel Berlins nye restaurant Vyn i Skåne, med tilhørende overnatting.
Vyn skal være et sted man kan komme og slappe av – kanskje slå av mobilen – og nyte god mat og godt selskap i fredelige, vakre omgivelser, sier Daniel Berlin, en av Skandinavias mest anerkjente kokker.

For han er det viktig at gjestene får en helhetlig opplevelse, og han knytter derfor menyen sammen med utsikten til havet og det stille livet på landet.
Vyn er ikke bare en restaurant. Det er også et boutiquehotell i Skåne sør i Sverige. Utsikten er til kulturlandskap med åkere og små skogholt på den ene siden og Østersjøen blikkstille foran oss på den andre siden.
Solen glitrer i havet, og vi skuer ut mot horisonten og nyter stillheten, som kun blir avbrutt av suset fra en og annen bil som passerer på riksvei M1500 nedenfor hotellet.

Det er langt til nærmeste tettsted, og lite annet å ta seg til enn å nyte tilværelsen og den vakre naturen. Landskapet egner seg til spaserturer eller sykkelturer, et dypp i havet om årstiden er den rette, og ikke mye annet.
Rommene er utstyrt med yatzy og praktbøker, og hele poenget med Vyn er at livet skal leves i et rolig tempo.

Fra familietragedie til Michelinsuksess
Daniel Berlins historie er en suksess med en personlig bismak.
Han fikk sin første Michelinstjerne i 2016 for Daniel Berlin Krog i Tranås i Skåne, og stjerne nummer to i 2018. Men da hans kone ble alvorlig syk, stengte han restauranten for å ta seg av henne og deres tvillingsønner, som i dag er seks år gamle. Etter konas bortgang åpnet han Vyn høsten 2023, en halvtimes vei fra den gamle restauranten.

– Jeg følte at det var på tide å starte på nytt etter den store omveltningen i livet – et nytt sted med frisk energi. Jeg savnet å være i kjøkkenet og drive restaurant, forteller Berlin.
Suksessen lot ikke vente på seg.
Daniel Berlins navn var ikke glemt, og både gjester og Michelininspektører kjente sin besøkelsestid. Vyn fikk ikke én, men to Michelinstjerner etter kun seks måneders drift.
– Det kom som en stor overraskelse på oss. Jeg har selvfølgelig et høyt ambisjonsnivå, men det var en fantastisk boost å få to stjerner etter så kort tid. Og nei, vi har ikke ambisjoner om en tredje stjerne. Det høres ut som en klisjé, men det viktigste for meg er at restauranten er fylt med glade gjester, og at mine kollegaer er glade for å være her. Noen ganger går det selvfølgelig hånd i hånd, og hvis det munner ut i tre stjerner og full restaurant, blir jeg selvfølgelig glad.

Hotellet er stengt søndager og mandager, og restauranten også på tirsdager. Det er det gode grunner til.
– Det har vært viktig for meg å kunne ta godt vare på både min egen og de ansattes helse, og ikke pålegge dem for mye arbeid. Når jeg skulle starte en restaurant og et hotell fra scratch, ville jeg at alle skulle få en god balanse mellom jobb og fritid.
De har derfor service tre dager i uken, onsdag til fredag, og lunsj på lørdager.
– Tvillingene mine, Otto og Hugo, er seks år gamle skolegutter med mye energi, og jeg prioriterer dem først. Den nye måten å drive restaurant på gjør at jeg får en god og lang helg med dem og kan hente dem på skolen. Det kan være en litt vanskelig balansegang noen ganger, men jeg prøver å være et forbilde – både for mine kollegaer i restauranten og for guttene.
Fokus på lokalt opphav
Berlin hevder å elske Malmö, men han ville ikke drevet restaurant der. Han trives bedre på landet, utenfor de store byene, og var ute etter ro og natur i skjønn forening.
– Det er her hjertet mitt ligger, og jeg var aldri i tvil om at vi skulle åpne på landet.

Berlin har en stor kjøkkenhage og et drivhus, og dyrker egen mat til restauranten.
– Det betyr faktisk alt. Jeg elsker at vi kan dyrke en del ting så nær huset. Ideelt sett skulle vi dyrket det meste selv, men jeg samarbeider også med gårder i nærheten som både driver økologisk og med regenerativt jordbruk.

Menyen reflekterer nordiske råvarer og nordisk kultur.
– Mitt hjerte ligger i Skåne og nærheten til de fantastiske ingrediensene vi kan få her. Siden jeg drev den gamle restauranten, har vi utvidet horisonten litt og fått endel mer sjømat fra Norge. Den er simpelthen for god til å unngå det, men i all hovedsak vil jeg at vi gjenspeiler hvor vi er til enhver tid.

Stjernekokkens seks tips til Skåne
- Gamla Bageriet er et fantastisk bakeri, fem minutters kjøring fra Vyn. Bakeriet drives av fotografen Jimmy Linus som jobbet 20 år i Oslo og hans samboer Linnea Thornander.
- Joakim Silvandersson og Jamie White har tatt over Kåseholm slott fra 1600-tallet og åpnet et kunstgalleri og en butikk med kunst, møbler og interiørgjenstander fra hele verden.
- Carsten Nilsson er en treskjærer som blant annet har laget døren til restauranten på Vyn. Han har butikk, arrangerer kurs og er vel verdt et besøk, ti minutters kjøring unna.
- Monica Persdotter er keramikeren som leverer servise til Vyn. Hun har butikk og atelier, og er veldig flink. Jeg elsker å besøke henne på dager jeg har fri.
- Talldungen er et hotell og restaurant i nærheten av Vyn. Emma Höök og hennes mann Davis er et fantastisk vertskap og har en veldig god vinliste. Et must å besøke.
- Hörte Brygga er en restaurant på sørspissen av Skåne. Hit kommer jeg hver sommer for å spise med familie og venner.
Hotellgjestene, som er fordelt på totalt 15 rom, kan ikke spise alle måltider i fine dining-restauranten, og derfor lokker Vyn med en mat- og vinbar. Her serveres dessuten frokosten, som er alt annet enn en tradisjonell buffet.
Atmosfæren er avslappet, og på menyen finner du lettere retter, gjerne sesongbaserte, og et godt utvalg av småretter, lokale oster, spekemat og lignende. Det burde være overflødig å legge til at vinutvalget er svært solid. Også lokalbefolkningen har omfavnet vinbaren.

– Vi har hatt massiv støtte fra lokale gjester som besøker oss igjen og igjen, og det betyr mye å få en slik anerkjennelse. Vi har også arrangementer som jule- og påskemiddager og aspargesmiddager. Da kan man komme uten reservasjon, og det er helt nedpå.

– Hender det at du lurer på hvorfor du driver en fine dining-restaurant med alt det innebærer, og heller skulle ønske du drev en enkel kro med husmannskost?
– Kanskje noen ganger, når jeg har en travel dag eller det er noe som frustrerer meg, men jeg elsker å drive restaurant på et høyt nivå med gjester som har store forventninger til det vi gjør. Energien, gleden og samarbeidet i teamet gjør det verdt alt strevet.