<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

36 børsnoterte selskaper har forlatt PwC

Partnere i revisjonsfirmaer skal ha mottatt dusinvis av henvendelser fra PwC-ansatte etter skandalen i Kina.

Publisert 10. juli
Oppdatert 10. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 223 ord
SKANDALEN: Raymund Chao, senior partner og styremedlem i PwC Asia. Foto: Bloomberg

Siden nyheten om at PricewaterhouseCoopers hadde godkjent 80 milliarder i falske inntekter for den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande, har selskapet mistet flere kunder. Nå begynner tilsynelatende også de ansatte å forlate selskapet.

Ifølge Bloomberg har trusselen om regulatoriske straffer uroet ansatte i PwC Kina. Bloombergs kilder forteller at det ikke er kjent hvor mange som har forlatt selskapet, men at partnere i andre selskaper har mottatt dusinvis av jobbhenvendelser. Boten skal ifølge Bloomberg tilsvare minst 1 milliard yuan (1,46 milliarder kroner).

36 børsnoterte selskaper skal så langt droppet PwC som revisor. Rundt 26 har utnevnt nye, der to tredjedeler har valgt enten EY, Deloitte eller KPMG.

Det rapporteres også om flere kinesiske selskaper som er i samtaler med andre revisjonsfirmaer og som venter på resultatet av den kinesiske myndighetenes beslutning før de bestemmer om de skal bytte fra PwC til andre revisorer.

I 2022 reviderte PwC Kina, med 291 partnere og mer enn 1.700 revisorer, rundt 400 børsnoterte selskaper

Å ta på seg PwCs tidligere klienter og gjennomgå deres resultater kan være kostbart og tidkrevende. «Nye revisorer kan måtte sjekke alt fra bunnen av,» sa Lu Yeung, en analytiker hos Bloomberg Intelligence. Han la til at selskaper som bytter revisorer også vil innebære mer gransking, og at bare de som er sikre på sine finanser vil velge å gå med andre Big Four-revisjonsfirmaer.