<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil stoppe milliardprosjekt med kritiske feil og mangler

Kaotiske tilstander ved St. Olavs hospital i Trondheim har ført til at pasientsikkerhet er satt i fare.

    Publisert 23. des. 2022 kl. 15.46
    Oppdatert 23. des. 2022 klokken 16.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 290 ord
    KAOS OG FARE: Det statlige gigantprosjektet innen IT til nesten fire milliarder kroner har skapt kaos ved et av landets største sykehus. NTB

    Det statlige IT-prosjektet, Helseplattformen, til nesten fire milliarder kroner bør stanses og settes på vent til alvorlige feil og mangler kan rettes. Det mener styringsgruppen i Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag.

    Lille julaften varslet Helse Midt-Norge dette i en pressemelding, skriver Romsdals Budstikke.

    Helseplattformen skal gi hver pasient en journal som skal være felles for de ulike nivåene i helsevesenet. Prosjektet ble først rullet ut ved St. Olavs for noen uker siden, og planen var utrulling i resten av Midt-Norge utover vinteren og våren.

    Krisemanøver

    Problemet er at utrullingen ved St. Olavs ikke har fungert. Romsdals Budstikke skriver at massiv innsats til tross, har situasjonen ved Midt-Norges største sjukehus vært kaotisk. Det har kommet varsler om at pasientsikkerheten er i fare og ansatte skal være utslitte.

    I pressemeldingen står det at alle tilgjengelige ressurser i Helseplattformen og ved St. Olavs nå må prioriteres til arbeidet med å bedre den tekniske løsningen, før utrulling hos resten av sykehusene i Midt-Norge. Det må gjøres for at St. Olavs igjen skal kunne drifte normalt.

    Styret for Helse Midt-Norge kan fatte en beslutning under neste møte 5. januar 2023

    Største krise noensinne

    Trond Nordseth, overlege ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU, skriver i et debattinnlegg i Innherred.no, at innføringen av et datasystem har gjort at St.Olavs Hospital står i sin største krise noensinne, uten at det er planer om å endre kurs.

    – Helseplattformen er ekstremt lite intuitivt i bruk og krever både svært mye opplæring og oppfølging av brukerne. At dette skaper store problemer og nedsatt kapasitet var godt kjent fra den danske Rigsrevisjonens granskning av samme datasystem i Sundhetsplattformen, skriver han.

    St. Olavs bruker nå 25 millioner kroner i ekstra uken på Helseplattformen.