<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forsikringstopp: - Slutt på forsikring mot cyberangrep

Force Majeure heter det når forsikringsselskapene ikke tegner forsikring mot naturkatastrofer. Snart kommer cyberangrep på samme liste, skal vi tro bransjetopp.

Publisert 27. des. 2022 kl. 13.17
Oppdatert 27. des. 2022 klokken 15.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
OVERHENGENDE FARE: Cyberkriminaliteten øker, kostnadene med å garantere for tap som garantert vil øke i omfang gjør at bransjetoppen Mario Greco tror at forsikringsbransjen vil slutte med forsikringer mot cyberangrep. Foto: Bloomberg

Adm. direktør i forsikringsselskapet Zürich, Mario Greco, sier til Financial Times at cyber-kriminalitet blir den nye store risikoen for forsikringsselskaper.

Han tror at forsikringsbransjen vil slutte med å tilby forsikringer mot cyberangrep. Både pandemi og cyberkriminalitet er forsikringskategorier som er under press. Bransjen blir stresstestet i sin vilje- og evne i å tilby forsikringer.

– Det som kommer til å bli utilgjengelig for å forsikre seg mot i fremtiden, er cyberkriminalitet. Hva om noen tar kontroll over de vitale delene av vår infrastruktur. Hva er konsekvensene da, sier Greco til Financial Times.

Norge rammet

I 2021 ble Coop og Choice hacket av hackergruppen REvil her hjemme i Norge. Også Amedia ble utsatt for et angrep som stanset muligheten for å trykke aviser. Det tok lang tid før Amedia kom tilbake i normal avisproduksjon og kunne avslutte bruken av reserveløsninger. Kostnadene var omfattende.

Greco sier i intervjuet med Financial Times at dette ikke bare handler om data, men sivilisasjon.

– Disse menneskene kan forstyrre våre liv i en alvorlig grad, sier han.

Forsikringsbransjen har tapt enorme summer på cyberkriminalitet de siste årene. Et mottrekk er å justere avtalene slik at kundene må ta større ansvar og risikere avkortning.

I september gikk britiske Lloyds ut og tok til orde for at cyberangrep, som kan dokumenteres utført av en statsmakt, skal unntas fra å kunne forsikres.

Greco sa også at det er en grense for hvor mye private forsikringsselskaper kan absorbere, når det gjelder å garantere for alle tapene som kommer fra cyberangrep.