<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nederland vil gi F-16 til Ukraina

Den nederlandske utenriksministeren sier at landet kan gi F-16 jagerfly til Ukraina

Publisert 20. jan. 2023 kl. 17.45
Oppdatert 20. jan. 2023 klokken 17.54
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
F16: Ukraina kan få kampflyet F16 fra Nederland, om de selv bare ønsker det. FOTO:NTB

Om Ukraina selv ønsker det, er Nederland åpen for å donere F-16, forteller Nederlands utenriksminister Wopke Hoekstra til tv-stasjonen RTL Nieuws, ifølge The Voice Of Ukraine.

Ukrainas president, Volodomyr Selenskyj, har tidligere bekreftet at USA har sagt seg villige til å trene opp ukrainske piloter på både F-15 og F-16 kampfly.

Nederlands forsvarsminister, Kajsa Ollongren, sa torsdag at Nederland samtidig ønsker å levere tyskproduserte Leopard stridsvogner til Ukraina, som en del av en bredere alliert innsats for å ruste Ukraina med moderne og tunge våpen.

Ifølge forsvarsministeren har Nederland tidligere tatt regningen for T-72-stridsvogner sendt til Ukraina fra Tsjekkia.

Tidligere øverstkommanderende for NATOs styrker i Europa, James Stavridis, sa før jul at NATO vurderte ideen om å gi Ukraina MiG-29 og amerikanske F-16 jagerfly.

Samme idé ble avvist i krigens tidlige fase.

Det var under en debatt i det nederlandske parlamentet torsdag at utenriksminister Wopke Hoekstra fortalte at de ville se på en forespørsel fra Ukraina om F-16 kampfly, med et «åpent sinn», skriver nltimes.nl.