<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Starter ukrainsk opplæring på Leopard 2

Ukrainas forsvarsminister bekrefter fremgang i Ukrainas jakt på Leopard 2-stridsvogner.

Publisert 22. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
TRENINGEN KAN STARTE: Tyske Leopard 2-stridsvogner er blant Ukrainas fremste ønsker i form av våpenhjelp fra vesten. Tyskland nøler med å tillate nasjoner som har kjøpt vognene å gi de videre til Ukraina. Nå kan imidlertid opptrening av ukrainsk vognmannskap starte.  FOTO:NTB

Det var lørdag forsvarsministeren i Ukraina, Oleksii Reznikov, i et intervju med radiokanalen Voice of America bekreftet at ukrainske stridsvognmannskaper skal starte opplæring og trening med Leopard 2-stridsvogner.

Torsdag skrev Finansavisen at Nederlands forsvarsminister, Kajsa Ollongren, ønsket å levere tyskproduserte Leopard stridsvogner til Ukraina, som en del av en bredere alliert innsats for å ruste Ukraina med moderne og tunge våpen. Det er opp til Tyskland som produserer Leopard om Ukraina skal få stridsvognen i gave fra land som har signaliserte at de ønsker å donere.

Et slik tysk vedtak er ennå ikke blitt fattet. 

Kan trene i Norge

Fredag møttes 50 forsvarsministre på den tyske flybasen Ramstein, hvor det mest omtalte temaet som ble drøftet, var om Ukraina skal få tyske Leopard 2-stridsvogner.

– Det ble ikke besluttet å forsyne Ukraina med tyskproduserte Leopard-stridsvogner, sier Polens forsvarsminister Marusz Blaszczak til Reuters.

Likevel kan Ukraina nå kan starte opptrening av mannskaper på stridsvognen, noe som ble svært godt mottatt av Ukrainas forsvarsminister.

– Vi har et gjennombrudd, og dette gir land som eier Leopard-stridsvogner muligheten til å starte opp kursing av våre mannskaper. Vi starter med det, og så går vi videre, sa Reznikov til Voice of America.

Oppstart i Polen

Norge er ett av flere Nato-land som har Leopard 2 i operativ tjeneste, og Ukrainas forsvarsminister sa at land som alt har Leopard 2 nå kan iverksette treningsprogrammer og øvelser for Ukrainske mannskaper.

I første omgang skal opplæringen skje i Polen, ett av landene som har sagt at de ønsker å donere Leopard 2 til Ukraina.

Videre skriver Voice of America at Storbritannia straks skal starte med å gi opplæring på Challenger 2-stridsvognene som er besluttet å bli donert til Ukraina.