<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener tidligere FBI-topp jobbet for oligark

Den tidligere FBI-toppen Charles McGonigal står tiltalt for å ha jobbet for oligarken Oleg Deripaska, og møter i retten onsdag.

Publisert 24. jan. 2023 kl. 11.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
GJØR INTET UNNTAK: Michael J. Driscoll, sjefen for FBIs New York-kontor. Foto: NTB

En tidligere høytstående FBI-agent ble mandag tiltalt for å ha jobbet for den sanksjonerte russiske oligarken Oleg Deripaska, melder flere internasjonale medier, deriblant Reuters.

Charles McGonigal, som ledet FBIs avdeling for kontraetterretning i New York før han gikk av med pensjon i 2018, erklærte seg i en høring i Manhattans føderale domstol ikke skyldig i forhold til fire tiltalepunkter som inkluderer sanksjonsbrudd og hvitvasking.

Han ble løslatt mot en 500.000 dollars obligasjon, etter å ha blitt arrestert på JFK-flyplassen i New York nå i helgen. Eks-agenten skal møte i retten i Washington onsdag.

– Fikk skjulte betalinger

Påtalemyndighetene mener ifølge nyhetsbyrået at McGonigal i 2021 mottok skjulte betalinger fra Deripaska i 2018 for å etterforske en av oligarkens rivaler, og at han uten hell jobbet for å få sanksjonene mot Deripaska opphevet i 2019.

STÅR TILTALT: Tidligere FBI-topp Charles McGonigal. Foto: NTB

«Sanksjoner må håndheves likt mot alle amerikanske borgere for å være vellykkede. Det er intet unntak for noen, inklusive en tidligere tjenesteperson i FBI», sier sjefen for FBIs New York-kontor, Michael Driscoll, i en uttalelse.

I en separat sak hevdet føderale påtalemyndigheter i Washington ifølge Reuters mandag at McGonigal mottok 225.000 dollar kontant fra et tidligere medlem av albansk etterretningstjeneste. Medlemmet hadde vært kilde i en McGonigal-ledet etterforskning av internasjonal politisk lobbyvirksomhet.

Den tidligere FBI-agenten har der ni tiltalepunkter rettet mot seg, inklusive falske forklaringer for å skjule for FBI hvor tett forhold han hadde til vedkommende.

Mulig hjelper også tiltalt

Som medtiltalt i Manhattan-saken står ifølge nyhetsbyrået også Sergej Sjestakov, en tidligere Sovjet-diplomat som senere ble amerikansk statsborger og tolk for domstoler og offentlige organer i USA.

SANKSJONERT: Oleg Deripaska. Foto: NTB

Sjestakov skal ifølge påtalemyndighetene har samarbeidet med McGonigal om å hjelpe Deripaska, og å ha avgitt falske forklaringer. Han erklærte seg også skyldig og ble løslatt mot en 200.000 dollars obligasjon.

Deripaska, som grunnla den russiske aluminiumsprodusenten Rusal, var blant et 20-talls russiske oligarker og offentlige tjenestepersoner som ble svartelistet av Washington i 2018 for sin påståtte innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Både han og Kreml har benektet påstandene.