<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Vi kan angripe Moskva

Hevder Russlands nytilførte luftvern i Moskva synliggjør at Ukraina kan angripe.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 16.36
Oppdatert 25. jan. 2023 klokken 16.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
UKRAINA TRUER RUSSLAND: Ved å fortelle at Ukraina kan angripe Moskva, rettet Vadym Skibitskyj en direkte trussel under en ukrainsk tv-sending. SKJERMDUMP:TCH

Under en direktesending på den ukrainske tv-kanalen TCH tirsdag, sa den øverste sjefen for ukrainsk etterretning, Vadym Skibitskyj, at Ukraina har kapasiteter som kan angripe mål i Moskva.

Ukrainske Pravda skriver også om intervjuet, hvor Skibitskyj forøvrig fortalte at landets etterretning fortsatt fungerte inne i områdene Russland har okkupert.

- Om Ukraina lokaliserer mål inne på russisk suverent territorium som aktivt deltar i missil-angrepene mot Ukraina, utelukker jeg ikke at vi angriper, sier han.

ADVARER RUSSLAND: Den ukrainske etterretningssjefen retter under tv-sendingen en klar advarsel til Russland og truer med fremtidig utrygghet i den russiske hovedstaden SKJERMDUMP:TCH

Bedre føre var enn etter snar

– Nå foregår det store russiske omgrupperinger med reservestyrker fra både Rostov og Krim på vei mot fronten. Disse styrkene vil før eller siden vil angripe våre styrker og derfor kan det hende vi angriper russiske leire og oppmarsjområder inne på russisk territorium, sier Skibitskyj i tv-intervjuet gjengitt av ukrainske Pravda.

En avgjørelse om å angripe avhenger ifølge Skibitskyj av hvor viktige målene er for krigføringen.

– Det spiller ingen rolle om målene ligger inne i den russiske føderasjonen eller okkuperte områder, sier han.

Han påpeker at luft-leverte kryssermissiler blir avfyrt fra fly i russisk luftrom. Bakkebaserte systemer som Iskander-missiler og S-300 og S-400 skytes fra henholdsvis områder Russland har okkupert og fra suverent russisk territorium.

Skibitskyj blir av programlederen gjort oppmerksom på at den russiske flybasen Engels, som ble angrepet i desember, ikke har luftvern - men at sentrale deler av Moskva i det siste har fått oppmontert blant annet Pantsir S1-luftvernbatterier.

Til det sier han:

– Det er etter hendelsen ved Engels at luftvernet har kommet til Moskva. Det betyr at om vi kan angripe Engels, kan vi også angripe Moskva.