<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konkurssjokk – spår rekord i år

Serveringsbransjen bidro sterkt til at 64 prosent flere norske selskaper gikk konkurs i januar enn i samme måned i fjor. Creditsafe spår konkursrekord i 2023. 

    Publisert 1. feb. 2023 kl. 11.00
    Oppdatert 1. feb. 2023 klokken 11.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 483 ord
    KRAFTIG ØKNING: Konkurser i 353 norske selskaper i januar var 64 prosent flere enn i samme måned i fjor, viser tall fra Creditsafe Norway, ledet av Per Fjærestad. Foto: Creditsafe Norway

    353 norske selskaper gikk konkurs i januar, hele 64 prosent (138 selskaper) flere enn i samme måned i fjor. Antall konkurser er kun tre lavere enn januar-rekorden fra 2020.

    – Det er også 30 flere konkurser enn vi så i første måned av rekordåret 2019. Dersom denne utviklingen holder seg, går vi med andre ord mot et rekordhøyt antall konkurser i 2023, konstaterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway ifølge en pressemelding.

    I rekordåret 2019 gikk 3.843 norske selskaper konkurs, og den dystre trenden fortsatte i januar og februar 2020. Under coronapandemien trosset konkurstallene forventningene, og sank jevnt og trutt helt frem til sommeren 2022. Deretter har trenden snudd igjen, og allerede nå er vi altså tilbake på 2019-nivåer.

    Det store spørsmålet nå er om januar-tallene kun er et avvik fra den normale konkurstrenden, eller om det er dette nivået vi må forvente oss også i månedene som kommer.

    Dystert for servering

    I sin kvartalsrapport fra starten av januar, hevdet Creditsafe og Fjærestad å se en tydelig trend i fjerde kvartal. Konsumentavhengige bransjer – som servering og detaljhandel, opplevde den desidert største konkursøkningen.

    Trenden ble enda tydeligere i januar, da hele 58 serveringsvirksomheter gikk konkurs – hele 346 prosent (45 selskaper) flere enn i januar 2022.

    Detaljhandelen fikk se 44 konkurser i januar, 144 prosent (26 selskaper) flere fra fjorårets 18 konkurser.

    – Disse bransjene hadde den største konkursnedgangen under koronapandemien, men nå ser vi altså en kraftig korreksjon i motsatt retning, sier Fjærestad.

    – Mange mister jobben

    Antall konkurser svinger klart mindre innen bygg og anlegg, men også her er oppgangen betydelig. 51 konkurser innen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet og 40 konkurser innen oppføring av bygninger, var henholdsvis 50 og 48 prosent flere enn i januar i fjor.

    Disse bransjene er særlig utsatt for prisøkninger og logistikkutfordringer, og målt i omsetning er det ifølge Creditsafe også her vi finner de største konkursene.

    – Likevel ser vi at konkursene i serveringsbransjen også berører svært mange mennesker, til tross for at disse selskapene generelt har lavere omsetning og færre årsverk. Mange deltidsansatte og studenter mister jobben, og det kan tenkes at disse konkursene også påvirker unges muligheter for å skaffe seg sommerjobb og lignende, sier Fjærestad.

    Lyspunktet i januar-statistikken var agentur og engroshandel med 10 konkurser, 41 prosent (7 selskaper) færre enn i samme måned i fjor.

    Øker mest i vest

    Antall konkurser steg i ni av 11 fylker i januar, med unntak av Nordland og Vestfold og Telemark.

    Størst var konkursveksten i Rogaland og Vestland.

    42 konkurser i Rogaland var 163 prosent (26 selskaper) flere enn i januar i fjor, mens 40 konkurser i Vestland tilsvarte en oppgang på 135 prosent (23 selskaper).

    Antall konkurser steg betraktelig også i fylker som Oslo (88 prosent), Viken (80 prosent) og Møre og Romsdal (77 prosent).