<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Den «første» Leoparden har ankommet Ukraina

Tirsdag kom den symbolske modellen – virkeligheten ankommer neste måned.

    Publisert 8. feb. 2023 kl. 08.08
    Oppdatert 8. feb. 2023 klokken 09.08
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 220 ord
    FORSVARSMINISTERMØTE: Tyskland og Ukrainas forsvarsministre og en skalamodell av Leopard 2. FOTO: Oleksii Reznikov/Twitter

    Det var under et overraskelsesbesøk i Kyiv tirsdag at den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius overrakte en modell av Leopard 2-stridsvognen til Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov, skriver DW.

    På Twitter postet Reznikov et fotografi av seg selv og sin tyske motpart, hvor de poserer med en småskalamodell av den tyske stridsvognen Leopard 2. Fotografiet var akkompagnert med følgende tekst:

    «Den første Leopard 2 har ankommet Kyiv. Det blir flere av dem».

    Samtidig fortalte den tyske forsvarsministeren ifølge DW at de første 14 Leopard 2-vognene ville ankomme Ukraina i løpet av mars. Til sommeren skal 20-25 vogner være på plass.

    Tre bataljoner

    I løpet av de første tre månedene av 2024 skal minst tre ukrainske stridsvogn-bataljoner med vestlige stridsvogner være i operativ tjeneste, skriver tyske Spiegel.

    Den første bataljonen vil bestå av de 14 Leopard 2A6-stridsvognene som Tyskland nå donerer sammen med Nederland, Spania og Finland.

    Den andre bataljonen vil sannsynligvis bli satt opp med Leopard 2A4-vogner fra Polen, Norge og andre land som gir bort de litt eldre stridsvognene.

    En tredje bataljon vil være USAs bidrag med Abrams-vogner.

    Utover de allerede 178 annonserte Leopard 2-vognene fra forskjellige europeiske land , har Danmark også lovet å donere den enda eldre Leopard 1-vognen.

    – Ukraina må vinne denne krigen. Verden uten Putin vil bli et bedre sted å leve, sa Pistorius til tyske Bild ved ankomst Kyiv.