<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gazprom oppretter egen militær avdeling

Den russiske gassgiganten bevæpner seg etter godkjenning fra landets statsminister.

    Publisert 8. feb. 2023 kl. 13.59
    Oppdatert 9. feb. 2023 klokken 09.26
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 137 ord
    PRIVATE MILITÆRE SELSKAPER: Kan opprettes av selskaper i den russiske energisektoren om moderselskapet har over 50 prosent av aksjekapitalen.  FOTO:NTB/gov.ua

    Den russiske gassgiganten Gazprom, som i første halvår av 2022 delte ut over 200 milliarder kroner i utbytte , oppretter sitt eget private, militære selskap, melder det ukrainske forsvarsdepartementet.

    Den russiske statsministeren, Mikhail Mishustin, godkjenner opprettelsen av selskapet. Han henviser til «loven om sikkerhet for drivstoff- og energianlegg», som åpner for at selskaper i olje-og gassindustrien i Russland kan etablere private sikkerhetsorganisasjoner. 

    Dokumentet, som det ukrainske forsvarsdepartementet viser til, viser at Gazprom skal eie 70 prosent av det militære og STAFF-Centre Private Security Organisation de resterende 30 prosentene.

    Det fremkommer ingen informasjon om loven åpner for at olje-og gassbransjen kan inngå avtaler med Wagner-gruppen. Fra før er den private militære organisasjonen Wagner Group kjent for å delta aktivt i krigføringen på russisk side i Ukraina.