<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukraina har snart tømt NATO for ammunisjon

Putin forbereder seg på mer krigføring og ikke fred, advarer NATOS generalsekretær.

Publisert 14. feb. 2023 kl. 10.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 246 ord
AMMOTRØBBEL: Vestlige land må øke produksjonstempo og mengde sier Jens Stoltenberg, her fotografert i forkant av dagens forsvarsministermøte i alliansen. FOTO:NTB

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO fortalte Reuters i forkant av dagens møte med alliansens forsvarsministre i Brussel, at Ukraina nå bruker langt mer ammunisjon en vesten makter å produsere.

Lagrene er i ferd med å gå tomme.

– Det nåværende ukrainske ammunisjonsforbruket er mange ganger høyere enn vår nåværende produksjonstakt, sa Stoltenberg ifølge Reuters.

NATO har nylig hatt en grundig inspeksjon av beholdningen og nå ber Stoltenberg landene om å høyne produksjonen for å etterfylle sine ammunisjonslagre.

–Vesten trengte å øke produksjonen ettersom ventetiden for ammunisjon av større kaliber har økt til 28 måneder fra 12 måneder, sa Stoltenberg.Før Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor skal det ha vært mange land i alliansen som ifølge Reuters ikke oppfylte sine mål om lagerbeholdning og Norge er blant NATO-landene som i mange år har .

Før Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor skal det ha vært mange land i alliansen som ifølge Reuters ikke oppfylte sine mål om lagerbeholdning og Norge er blant NATO-landene som i mange år har hatt snustomme ammunisjonslagre.

Stoltenberg sa i dag at mer ammunisjon er avgjørende for å sikre at alliansen kan fortsette å støtte Ukraina, samtidig som den beskytter hver tomme av eget territorium.

– Nesten ett år siden invasjonen forbereder ikke president Putin seg på fred, han lanserer nye offensiver, bemerket Stoltenberg.

Ukraina fyrer av omtrent 10 000 artillerigranater daglig, noe som har presset forsyningskjeden og tømt lagrene.