<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lærerne dummet seg ut

Publisert 19. feb. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 24. feb. 2023 klokken 09.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder mandag 20. februar.


Lærerne streiket i hele 14 uker i fjor. Da sendte regjeringen lærerne og arbeidsgiverne (KS) til tvungen lønnsnemnd. Behandlingen der har holdt på siden den 27. september, da streiken ble avsluttet.

Resultatet ble at lærerne oppnådde null og niks. Slik det pleier å gå ved tvungen lønnsnemnd.

Lederen i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier at lærerne er «svært skuffet og til dels forbannet på arbeidsgiveren KS».

Det må være på tide at lærerne kaster Handal. Han skjønner jo ingenting av tariffoppgjøret slik det gjøres i Norge. Eventuelt er det slik at lærerne ikke leser aviser eller hører på nyhetssendinger. Kanskje samfunnsfag ikke lenger står på læreplanen.

Uke etter uke streiket de, og ante ikke at det var bortkastet. Men kanskje det var gøy å stå streikevakt. Litt farlig, liksom.

Men som vi mange ganger skrev under lønnsforhandlingene og under streiken, så er det slik at partene i arbeidslivet (alle sammen) er blitt enige om den såkalte frontfagsmodellen, som sier at ingen skal ha et bedre oppgjør enn det den konkurranseutsatte industrien oppnår og kan tåle.

I fjor var denne rammen 3,7 prosent, og det var det.

Lærerne og Handal snakket i uke etter uke, med rette, om rekrutteringsproblemer, slitasje og det faktum at lærerne i mange år var blitt hengende etter, men det var bortkastet. Tallet var 3,7.

Nå ble lærerne i tillegg straffet av arbeidsgiveren KS. Justeringen av lønningene for i fjor skjer nå fra den 27. september, da streiken måtte avblåses. Hadde lærerne gitt seg uten lønnsnemnd (den frivillige), ville lønningene blitt justert fra den 1. juni 2022.

Lærerne er tapere – igjen.

Fagforeningsleder Steffen Handal sier at dette kan være dråpen som får lærere til å slutte i yrket. Det kan snart vise seg. Om få uker starter vårens lønnsoppgjør, og det blir frontfagsmodellen igjen. Lærerne vil få det samme lønnstillegget som alle andre.

Skal vi tippe, blir det rundt 4,5 til 5 prosent.

Hvis lærerne blir misfornøyde, kan de sende 8.000 lærere i streik igjen.

Det vil ikke hjelpe et dugg. Såpass bør vel Handal snart forstå. Selv om det er litt rørende å se lærere med gule streikevester, bør det unngås i år. Få frontfagsmodellen inn på timeplanen.