<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frisør på dagtid - dronerjeger om natten

Skyter etter russiske droner med våpen fra 1. verdenskrig.

Publisert 20. feb. 2023 kl. 11.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
SLUTTET IKKE I DAGJOBBEN: Oleksandr Shamshur er frisør på dagtid og dronejeger etter mørkets frembrudd FOTO:NTB

Siden krigsutbruddet for knapt ett år siden har Ukraina trukket stor nytte av frivillig militær innsats. Oleksandr Shamsur (41) er blant de frivillige, og forteller til Reuters om sin nattjobb som dronefanger.

Oleksandrs enhet har som oppgave å skyte ned iranskproduserte Shahed-136-droner.

Sammen med seg i den nattlige jobben har han makkere som er advokater og næringslivsledere på dagtid. 

Selv er han frisør i hovedstaden Kyiv.

GAMMEL KJENNING: Maskingeværet Maxim ble første gang testet i 1884 og var i utstrakt bruk under 1. verdenskrig. Fortsatt spiller det en vital rolle i Ukrainas jakt på russiske droner over Kyiv. Her har Oleksandr og hans lag daglig ettersyn og vedlikehold av våpenet etter endt nattlig tjeneste. FOTO:NTB

Våpenet de benytter er et restaurert Maxim maskingevær, kjent for at det var verdens første rekyldrevne maskingevær. Selv om det russiskproduserte våpenet Oleksandr og hans enhet benytter er fra tidlig 1900-tall, er det effektivt mot lavtflyvende droner når det spytter ut 600 7,62-prosjektiler pr. minutt.

– Hvorfor jeg gjør dette? Fordi jeg forsvarer landet mitt og folket. Men jeg kan også dra på jobb om dagen, klippe hår og prate med folk, sier Oleksandr til Reuters.

Erfaren enhet

Nyhetsbyrået har fulgt frisøren både på dagtid hvor han friserer og styler de besøkende i salongen, og om natten der han sveiper sitt termiske kamera langs taklinjnene i Kyiv, på jakt etter fiendtlige luftfarkoster.

Da russiske panserstyrker rullet inn i Ukraina de første dagene av invasjonen, var det aldri aktuelt for frisøren å gjemme seg bort.

MAXIM OG MODERNE: Det over 100 år gamle Maxim-maskingeværet er klar til skudd mens makkeren sveiper med nattoptikk og markerer eventuelle droner med grønn synlig laser. FOTO:NTB

– Med fienden på dørstokken, måtte jeg gjøre noe, jeg måtte handle i forsvar, sier han.

Siden den gang har Oleksandrs enhet blitt erfarne nok i sin nedskyting av droner, at de også fungerer som opplæringspersonell for andre enheter.