<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin-kritikere vil frikjenne oligarker

Oleg Tinkov har søkt britiske myndigheter om å bli fritatt for sanksjoner, og får støtte fra blant andre Mikhail Khodorkovskij.

    Publisert 1. mars 2023 kl. 16.03
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 599 ord
    VIL FRITAS: Oleg Tinkov. Foto: Bloomberg

    President Vladimir Putins invasjon av Ukraina utløste en klappjakt hos vestlige myndigheter på russiske oligarker og deres verdier. Et drøyt år inn i krigen har mange oligarker utfordret det juridiske grunnlaget for å sanksjonere dem, uten at noen så langt har lyktes.  

    Denne uken har Oleg Tinkov formelt søkt det britiske utenriksdepartementet om å bli fjernet fra deres sanksjonsliste, melder Bloomberg.

    «Jeg støtter den britiske regjeringens avgjørelse om å sanksjonere personer som støtter Putin eller legger til rette for krigen. Det er trist at den feilaktig har trodd jeg var en av dem. Det å løfte sanksjonene mot meg vil være rettferdig og sende et signal om at vestlige sanksjoner ikke er rettet mot alle russere, men bare dem som står bak Putin og hans invasjon», skriver han ifølge nyhetsbyrået i en uttalelse.

    Fordømte krigen tidlig

    Tinkov var en av de første oligarkene som tok avstand fra Ukraina-invasjonen . Etter at Kreml truet med å nasjonalisere nettbanken han etablerte (Tinkoff, red. anm.), kvittet han seg i fjor med eierandelen sin i det han selv karakteriserte som et «brannsalg.» Statsborgerskapet ga han også avkall på.

    BOR I LONDON: Mikhail Khodorkovskij. Foto: NTB

    Søknaden fra Tinkov støttes av den tidligere milliardæren og Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij, som nå bor i eksil i Storbritannia. Mannen som satt årevis i russisk fengsel etter en konflikt med Putin skrev selv til britiske myndigheter denne uken.

    – Jeg mener beslutningen om å sanksjonere ham var feil. Det å løfte sanksjoner bør henge klart sammen med at man frikobler seg offentlig fra dette regimet og den aggressive krigen, sier han til Bloomberg.

    – Må ha en exit-strategi

    Lederen for den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyjs antikorrupsjonsnettverk, Leonid Volkov, har også vært i kontakt med britiske myndigheter og mener Tinkov bør bli fritatt for sanksjoner som et incentiv for andre russiske oligarker som vil bryte med Putin. Samtidig hevder Volkov at sanksjoner ikke blir effektive før de følger med klare kriterier for hvordan man kan fjernes fra listen.

    NAVALNYJS FORLENGEDE ARM: Leonid Volkov. Foto: NTB

    – Det ultimate målet er å stanse krigen, ikke å straffe folk. Bare en exit-strategi vil gjøre sanksjonene effektive. Ellers vil folk ikke ha noe annet sted å gå til enn Moskva, der de vil bli mer avhengige av Putin. De må få et klart alternativ – gjør det og det, så vil sanksjonene bli løftet, sier han til nyhetsbyrået.

    Trekker frem Fridman

    Volkov trekker frem Mikhail Fridman og hans Alfa Group-partnere Petr Aven, German Khan og Aleksej Kuzmitsjev som eksempler på oligarker som fortjener sanksjonslettelser. 

    «Vi tror ikke at disse på noen måte hadde tilknytning til Putins regime eller at de bør holdes ansvarlig for hans forbrytelser», skrev Volkov til britiske myndigheter om Alfa-eierne.

    Det britiske utenriksdepartementet skriver i en uttalelse til Bloomberg at «ethvert sanksjonert individ har rett til å utfordre sin status og det finnes en åpen, lovlig kanal for å gjøre det.»