<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rederarving Petter Olsen har solgt nok et Munch-maleri

Rederarving, investor og kunstsamler Petter Olsen har solgt unna nok et Munch-maleri fra den store kunstarven.

Publisert 2. mars 2023 kl. 10.49
Oppdatert 8. mars 2023 klokken 13.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
SOLGT PÅ AUKSJON: Maleriet «Dans på stranden» har vært en del av Olsen-familiens kunstsamling siden 1934. Nå er det solgt. Foto: NTB

Det fire meter brede maleriet «Dans på stranden», malt i 1906 av Edvard Munch, ble onsdag solgt på auksjonshuset Sotheby’s i London. Maleriet ble solgt for 181 millioner norske kroner, ifølge en pressemelding. 

Sotheby’s hadde gitt verket en prislapp på mellom 155–260 millioner kroner. «Dans på stranden» har vært en del av Olsen-familiens kunstsamling siden 1934.

Den tidligere eieren av kunstverket, den jødiske samleren Curt Glaser, valgte å forlate Tyskland og selge deler av samlingen etter at nazistene kom til makten. 

«Dans på Stranden» kom for salg i Oslo og ble kjøpt av Olsens far, rederen Thomas Olsen, som var en bekjent og nabo av Munch på Hvitsten like sør for Oslo.

I lys av omstendighetene rundt oppløsningen av Glasers kunstsamling, er det gjennom Sotheby´s blitt forhandlet frem en fordelingsavtale av salgssummen mellom etterkommerne av Curt Glaser og Petter Olsen.

«Denne anledningen er et historisk møte mellom to familier som begge har beundret og støttet Munchs kunstneriske liv og virke i Tyskland og Norge», sier Olsen.

Putter pengene i Ramme gård

I 2021 solgte Olsen «Skrik» for 107 millioner dollar pluss omkostninger i New York. Pengene puttet han i Ramme gård, som også omfatter Munchs sommerhus på eiendommen Nedre Ramme.

Salget av «Dans på Stranden» sees også på som et viktig bidrag for å videreføre Munchs arv og tilknytning til Ramme og Hvitsten, ifølge meldingen.

«Vi åpner Munchs hjem ved fjorden og dere vil kunne oppleve motivene hans både i landskapet og i rommene han malte dem. Eiendommen er intakt, og bygningen møysommelig istandsatt. Fra mai i år, er det mulig å leie huset hvor man kan bo i hans rom.» fortsetter Olsen.