<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Snart blakk

Krig og sanksjoner tærer hardt på den russiske statskassen, og oligarken Oleg Deripaska hevder den er tom allerede neste år.

    Publisert 2. mars 2023 kl. 14.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 329 ord
    STATSKASSEN TØMMES: For Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

    Ukraina-krigen og de omfattende, vestlige sanksjonene den har utløst tærer hardt på Russlands statskasse. Landet gikk ut av fjoråret med rekordhøyt budsjettunderskudd, og den mørkerøde trenden har fortsatt inn i 2023.  

    For å øke inntektene planlegger Kreml endringer i beskatningen av oljeselskaper, og Bloomberg hevder det også kan bli aktuelt med en engangsavgift mot andre råvareprodusenter.

    HØYLYTT OLIGARK: Rusal-gründer Oleg Deripaska. Foto: NTB

    Oligarken Oleg Deripaska hevder ifølge nyhetsbyrået at statskassen snart er tom.

    – Allerede neste år vil det være tomt for penger. Vi trenger utenlandske investorer, sa han på Krasnoyarsk Economic Forum i Sibir.

    Deripaska har lenge vært høylytt om temaer innen økonomisk politikk, men disse kommentarene er noen av de mest frittalende siden president Vladimir Putin invaderte Ukraina i februar i fjor. 

    – Statskapitalisme intet alternativ

    Gründeren av Rusal, den største aluminiumprodusenten utenfor Kina, har vært sanksjonert av USA siden 2018 og av EU siden invasjonen. Han tok til orde for fred i ukene etter invasjonen, men har inntatt en mer forsiktig tilnærming de siste månedene.

    – Bygging av statskapitalisme er intet alternativ. (...) Russland bør fortsette å utvikle markedsøkonomien. En utenlandsk investor vil titte på hvordan en russisk investor tjener penger – og hva rammebetingelsene er, sa Deripaska videre.

    – Regjeringen må gjøre Russland attraktivt for slike investorer ved å sikre et trygt forretningsklima med mer økonomisk frihet og konkurranse, fortsatte han.

    Selv med mange av verdens største økonomier mot seg, har Russland ifølge oligarken tilgang til markeder med 4,5 milliarder innbyggere og 30.000 milliarder dollar av globalt BNP.

    – Vi trodde vi var et europeisk land. Nå, i de neste 25 årene, vil vi tenke mer på vår asiatiske fortid, uttalte Deripaska på Sibir-konferansen.