<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig økning i innbrudd i Norge

I fjor økte antallet boliginnbrudd og tyverier fra private med 33 prosent. If er bekymret for utviklingen.

Publisert 6. mars 2023 kl. 11.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 375 ord
FLERE INNBRUDD PÅ DAGTID: Nå som mange er tilbake på kontoret ser innbruddstyvene sitt snitt til å begå ran på dagtid.  Foto: Dreamstime

Vinningskriminaliteten er tilbake høyere nivå enn den var før pandemien. Det opplyser forsikringsselskapet If, som advarer om en bekymringsfull utvikling.

– Da alle var så mye hjemme, ble det vanskelig for tyvene. Faktisk ligger antallet innbrudd og tyverier fra private nå på et høyere nivå enn i 2019. Aktiviteten til mobile vinningskriminelle fra utlandet har tatt seg overraskende raskt opp igjen. Disse bandene står for en vesentlig del av vinningskriminaliteten i Norge, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

I fjor ble det meldt inn drøyt 31.600 boliginnbrudd og tyverier til forsikringsselskapene her i landet, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Året før var tallet rundt 23.800.

Spaner på forhånd

Før pandemien lå nivået på 26.700 innbrudd og tyverier som er dekket på innboforsikringen. Tall fra 2022 viser dermed en kraftig økning, ifølge If. 

– Vi vet at mange vinningskriminelle spaner på forhånd for å se seg ut boliger som kan være attraktive eller ganske enkle å bryte seg inn i, fortsetter Clementz.

BEKYMRET: Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If

Innbruddstyvene er på jakt etter små, men verdifulle eiendeler. Det kan være kontanter, smykker, dyre solbriller, mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, elektrisk verktøy, dyre vesker og merkeklær.

– Vi ser også at kostbare sykler er ettertraktet. Når du er hjemme, husk oppbevare sykkelen låst i låst bod eller garasje. En bøylelås eller to skaper mye bry for tyvene, sier Clementz.

Flere bilinnbrudd

– Innen andre områder er det også et hopp, som biltyverier, bilinnbrudd og tyveri av katalysatorer og bildeler, fortsetter Clementz.

Utenlandske bander har ofte spesialisert seg på noen få områder, som båtmotortyverier eller innbrudd hjemme hos folk. De er svært drevne fagspesialister på sine felter, ifølge If.

– Vi regnet med at vinningskriminaliteten ville returnere til samme nivå etter stengte grenser og koronapandemi med folk hjemme. Nå kan det se ut som den øker, og utviklingen er bekymringsfull, sier Clementz.

Han opplyser at folk bør notere bilnumre og kontakte politiet hvis de ser folk eller biler som oppfører seg mistenkelig i nabolaget.