<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spekulerer i at Putins «edderkopp» ble fløyet hjem

Lørdag ble det foretatt en mystisk flytur gjennom stengte luftrom.

    Publisert 6. mars 2023 kl. 15.00
    Oppdatert 6. mars 2023 klokken 22.18
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 387 ord
    MYSTISK FLYTUR: Europeisk luftrom er stengt for fly som har Russland som destinasjon, likevel ble det lørdag fløyet et privat jetfly mellom Frankfurt og Moskva. MONTASJE: Fr24/NTB

    Musikeren Sergej Roldugin har vært Putins nære venn siden midten av 20-årene og regnes som selve «edderkoppen» i Putins nettverk som har skjult og hvitvasket milliarder av kroner. Noe som ble avslørt i 2016, da de såkalte Panama Papers ble lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

    Denne uken står fire ansatte i Gazprombank tiltalt i retten i Zürich i Sveits, for å ha bistått Roldugin i å sette inn 50 millioner sveitserfranc, tilsvarende 559 millioner kroner i sveitsiske banker, skriver Reuters.

    PUTINVENN: Ble Sergei Roldugin, som er fadder til en av Putins døtre, hentet hjem til Moskva av Putin lørdag, bare dager før en rettssak i Sveits skal avgjøre om Roldugin har bedrevet hvitvasking i landet. FOTO: NTB

    Lørdag skal Roldugin ha omgått de vestlige sanksjonene for luftfart og ha fløyet fra Frankfurt til Moskva i et ambulansefly at typen Bombardier Challenger 604. 

    Russland har stengt sitt luftrom for vestlige fly som et svar på vestens forbud mot russiske fly i eget luftrom. Trafikkdata fra flysporingstjenesten Flightradar24 viser ambulanseflyets reise fra Frankfurt til Moskva, hvor det stod på bakken noen timer, før det returnerte til Tyskland.

    Bellingcat-journalisten Christo Grozev skriver på Twitter at flere russiske Telegram-kanaler skal ha koblet denne flyturen med Roldugins sviktende helse. 

    For at en slik flytur skal la seg gjennomføre, må samtlige land godkjenne bruken av eget luftrom, noe en medisinsk nødsituasjon kan utløse.

    Ruten flyet tok fra Tyskland lørdag, viser at det omgikk Polen ved å benytte internasjonalt luftrom i Østersjøen, før det fløy i latvisk luftrom og krysset grensen til Russland. 

    Samme rute ble fulgt på tilbaketuren.

    Det som styrker teorien om at en sentral person i Putins krets var ombord i flyet, og ikke at en person med vestlig pass ble syk i Russland og fløyet ut for behandling, er at i et slik tilfelle ville både Polen og Litauen gitt overflygingsdispensasjon. 

    Noe luftambulanseselskapet Air Ambulance Worldwide, skriver om på sine nettsider.

    Flyet er eid og operert av FAI Aviation Group, Tysklands største charterselskap for forretnings-jetfly og ambulansefly.