<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik fikk USA vite at de vil tape krigen mot Kina

Pentagons egne beregninger skremte vannet av general.

  Publisert 7. mars 2023 kl. 16.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 414 ord
  SIMULERT MARERITT: USA har egne simuleringer som viser at Kina er en potent trusselaktør i Asia. FOTO: NTB

  I 2018 ble et strengt hemmelig prosjekt utført dypt inne i Pentagons mest sensitive avdelinger. En simulering av at Kina med militærmakt forsøkte å overta kontrollen over Sørkinahavet, viste ifølge The Wall Street Journal at amerikanske baser og havner i regionen ville endt opp som brannruiner. 

  Kinas missil-styrke slo fullstendig ut USAs forsvarsverker.

  – Herre Jemini, vi kommer til å tape om vi fører krig på denne måten, sier generalløytnant Clint Hinote til Wall Street Journal om sin reaksjon etter simuleringen.

  De siste fem årene har USA gradvis forberedt seg på en stormaktskrig med Kina, og det årlige forsvarsbudsjettet har steget til over 800 milliarder dollar, tilsvarende 8.000 milliarder kroner. Forberedelsene er samtidig kraftig forstyrret av USAs engasjement i store operasjoner i Irak og Afghanistan og Russlands invasjon av Ukraina.

  Det er derfor ifølge WSJ et stort problem for USA at forsvarsindustrien i dag har færre våpenprodusenter på amerikansk jord enn tidligere, skipsverft sliter med å levere ubåter US Navy behøver for å stå opp mot Kinas trussel under havoverflaten, og at Russland sammen med Kina jobber ufortrødent videre med utviklingen av hypersoniske missiler.

  FORBEREDELSER: Et AIM-120 mellomdistanse luft til luft-missil gjøres klar for en taiwansk  F16V ved Hualien Airbase i Taiwan i 2022. FOTO: NTB

  Senest i fjor fikk USA nok et kinesisk skremmeskudd for baugen da Center for Strategic and International Studies simulerte et kinesisk amfibieangrep på Taiwan. Etter én uke gikk USA tom for langtrekkende anti-skips-missiler.

  USAs dominans i nylige operasjoner i Midtøsten skyldes overlegenhet og full kontroll i luften. Når simuleringer viser at Kina lett kan sette amerikanske luftforsvarsbaser i Asia ut av spill, må amerikanske luftoperasjoner skje fra hangarskipgrupper eller i verste fall fra det amerikanske fastlandet.

  Skulle en fremtidig konflikt mellom USA og Kina gi Russland ytterligere selvtillit til å trappe opp krigføringen i Europa, frykter The Wall Street Journals kilder en tofrontskrig for USA og dets allierte, hvor Arktis blir en slagmark.

  Russland ligger langt foran USA i antall isbrytere og havner i regionen, en region Kina i lang tid har bygget opp sin tilstedeværelse. Så sent som i 2020 forespurte Kina Russland om muligheter for å stasjonere kinesiske atomubåter i Murmansk.