Argentina har mot de fleste odds blitt en trygg havn for mange i russisk middelklasse som har gitt opp hjemlandet sitt, skriver Bloomberg.
Landet har lenge vært i økonomisk krise, og inflasjonen kom inn på 94,8 prosent i 2022. Og analytikere Argentinas sentralbank har spurt spår enda høyere inflasjon i 2023: 99,9 prosent. Mange russere velger likevel altså dette fremfor krig og et regime som slår stadig hardere ned på kritiske røster.
– Hjemme hadde jeg tre valg: flykte, holde kjeft og bli innrullert eller vise min motstand mot krigen og bli kastet i fengsel – for så å bli sendt i krigen likevel. Jeg var lei av at onkelen min kalte meg en sviker fordi jeg var mot krigen, sier Alex Shemjakin.
37-åringen sa opp jobben som ingeniør og flyktet Russland i hui og hast sammen med sin kone. Han har ifølge nyhetsbyrået ingen konkrete fremtidsplaner, men er sikker på at han aldri kommer til å returnere.
Høygravide kvinner
Tall fra innvandringsmyndighetene viser at over 22.000 russere har ankommet Argentina siden nyttår i fjor, hvorav 60 prosent allerede har dratt videre til ukjente destinasjoner. De fleste kom i løpet av fjerde kvartal i fjor og januar i år. Bare i januar kom mer enn 4.500 russere, det firedobbelte fra samme måned i fjor. I februar kom 33 høygravide kvinner på et Ethiopian Airlines-fly via Addis Abeba.
Alternative reiseruter fra Moskva går med Turkish Airlines via Istanbul og Emirates via Dubai til priser fra 1.500 dollar og oppover, med avstander på 16.000 kilometer og reisetider på 27-28 timer.
Bloomberg trekker frem at den inngående strømmen av høyt utdannede russere kan tette hullet etter de likesinnede argentinerne som har rømt til Europa de siste årene. Tall fra Spanias statistikkmyndigheter viste at 32.800 argentinere kom til landet i 2021, det meste siden iallfall 2008.
Tappes for opposisjon
Samtidig opplever Russland en «brain drain» som kan sammenlignes med masseflukten i kjølvannet av Sovjetunionens fall i 1991. Mange har ifølge lokalpresse slått seg ned i land med liberale visumregler, som tidligere sovjetstater, De forente arabiske emirater og andre deler av Latin-Amerika – som Brasil.
Flukten kan også tappe Russland for potensiell opposisjon til president Vladimir Putins regime, hevder nyhetsbyrået, som i tillegg til å ha snakket med en rekke russere i Buenos Aires viser til at et hundretalls russere og ukrainere i februar protesterte mot Ukraina-krigen foran landenes ambassader i byen.
– Det er eksilens ironi. Ved å flykte styrker emigrantene tyrannen de er imot, sier historieprofessor José Moya ved Barnard College i New York.