<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tusenvis demonstrerer mot strengere miljøkrav i Nederland

Tusenvis av bønder og andre demonstranter protesterte i Haag mot den nederlandske regjeringens planer om store kutt i utslippene fra landbruket.

    Publisert 11. mars 2023 kl. 17.33
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 185 ord
    DEMONSTRERER: Mange av demonstrantene i Haag bar på det nederlandske flagget opp ned, noe som har blitt synonymt med bondeprotestene i Nederland. Foto: NTB

    Samtidig var det lørdag protestaksjoner fra klimaaktivister som raser mot det de mener er statsstøtte til fossil industri.

    Bøndenes demonstrasjon gikk fredelig for seg i en park sør i Haag. I forkant inntok titalls traktorer byen, på tross av at myndighetene på forhånd hadde lagt ned forbud mot traktorer. Ifølge politiet brøt også en gravemaskin gjennom en sperring før demonstrasjonen startet.

    Bøndene motsetter seg regjeringens planer om å redusere utslipp av nitrogen i naturen. Ytre høyrepartier sluttet seg også til protestene.

    Ifølge regjeringens beregninger kan de nye utslippskravene bety slutten for 30 prosent av landets husdyrbruk. Det er over 50.000 gårder i Nederland.

    Ifølge myndighetene er jordbruket ansvarlig for rundt 45 prosent av nitrogenutslippene. De må ned dersom Nederland skal nå sine klimamål innen 2030, mener regjeringen. Da kuttplanene ble kjent i fjor, var det store bondeprotester som varte i ukevis og tidvis medførte opptøyer.

    Den nederlandske jordbrukssektoren eksporterte varer for 122 milliarder euro i 2022.

    Noen kilometer unna bondeprotesten brøt aktivister fra Extinction Rebellion seg gjennom politiets sperringer. De blokkerte en sentral hovedvei i begge retninger. Politiet ga beskjed om at de som nekter å flytte seg, ville bli innbrakt.

    (NTB)