<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USAs nye strategi i jakten på oligarkene

Prioriterer å jakte ned de sanksjonerte oligarkenes løpegutter og bakmenn.

    Publisert 14. mars 2023 kl. 11.06
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 190 ord
    PENGEJAKTEN FORTSETTER: Nettverkene som tjener sine penger på å hjelpe oligarker å slippe unna, er USAs fremste mål i tiden fremover. Her ligger oligarken Vitaly Kotsjetkovs luksusyacht beslaglagt i London. FOTO:NTB

    USA er ifølge AP i gang med et aggressivt fremstøt for å påføre russiske oligarker og Russlands økonomi en hardere hverdag.

    Det amerikanske finansdepartementet og justisdepartementet skal sammen lage en  ny doktrine for hvordan oligarkers eiendommer på lovlig vis kan beslaglegges og selges. Videre skal oligarkers bruk av stråselskaper for å omgå amerikanske sanksjoner granskes tettere, slik at disse smutthullene raskt kan blokkeres, skriver AP.

    Leder for den regjeringsoppnevnte arbeidsgruppen KleptoCapture, Andrew Adams, sier at prioritert innsats nå er å identifisere de som i det skjulte hjelper russiske oligarker å omgå sanksjoner.

    – Disse nettverkene vil være blant våre hovedoppgaver å ødelegge, sier Adams til AP.

    Mer enn 58 milliarder dollar, tilsvarende 580 millioner kroner er så langt blitt tatt i beslag av gruppen, ifølge en rapport fra det amerikanske finansdepartementet.

    Nettverkene som står bak for å hjelpe oligarker med å disponere sine midler, er ifølge en studie gjort av forskere ved Dartmouth University, det mest effektive å gå til aksjon mot. Studien konkluderer med at Russland tar langt større skade om disse nettverkene knuses – enn om USA sanksjonerer oligarker individuelt.