<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Åpne skattelister kan gi sosialt stigma

Skattebetalerforeningen advarer mot å gjenåpne skattelistene, og synes det er kritikkverdig av Ap og Sp å støtte Rødts forslag.

    Publisert 14. mars 2023 kl. 15.29
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 345 ord
    KRITISERER AP OG SP: Direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen

    Mandag kveld ble det kjent at Ap, Sp og SV støtter Rødts forslag om å gjenåpne skattelistene for anonyme søk. Dermed har forslaget flertall på Stortinget.

    – Rødt har fremmet dette forslaget fordi vi mener det er veldig viktig at vi får mer åpenhet om ulikheter i samfunnet. Da er det å ha åpne skattelister et veldig viktig virkemiddel, sa Rødts finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen til E24, som omtalte saken først.

    Skattebetalerforeningen minner tirsdag om resultatene av sin landsdekkende undersøkelse der foreningen spurte om skattelistene skulle være åpne for anonyme søk, og 46 prosent av respondentene svarte at de var motstandere av åpne skattelister.

    Kritiserer Ap og Sp

    Foreningens direktør Karine Ugland Virik mener det er kritikkverdig at regjeringspartiene Ap og Sp støtter Rødts forslag.

    – Vår undersøkelse viste at det er et sosialt stigma knyttet til åpne skattelister. En skulle kanskje tro at det var dem med høyest inntekt og formue som ikke liker å bli kikket i kortene, men undersøkelsen viste faktisk at motstanden mot åpne skattelister var størst blant dem med lavest inntekt, sier hun til foreningens eget nettsted.

    – 49 prosent av de spurte med lavest inntekt sa nei til åpne skattelister. Blant dem med middels inntekt var resultatet det samme, legger Ugland Virik til.

    – Privat informasjon

    Hun understreker overfor nettstedet at Skattebetalerforeningen lytter mest til den halvparten som er imot fullt innsyn for alle og enhver. 

    – Opplysninger om inntekt og formue er etter vårt syn privat informasjon. Dette er informasjon som alle er tvunget til å oppgi til myndighetene med det konkrete formål å betale riktig skatt. Vi har liten sans for at slik informasjon, som er gitt med dette spesifikke formålet og som mange oppfatter som privat, legges åpent ut. Vi har liten tro på at dette fører til vesentlig bedre etterlevelse, fortsetter direktøren.

    Skattebetalerforeningens undersøkelse, som ble gjort da skattelistene lå åpne og søkbare på norske avisers nettsider, viste at tre av fem (61 prosent) søkte på egen familie og én av fire (23 prosent) på naboen. Denne muligheten ble imidlertid fjernet av den borgerlige regjeringen fra og med skatteåret 2014.