<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Paris-demonstrasjoner etter Macrons pensjonskupp

Presidenten hoppet bukk over landets parlament og brukte omstridt lovparagraf for å heve pensjonsalderen.

Publisert 17. mars 2023 kl. 10.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
HÆRVERK: En del hærverk og branner ble påsatt i Paris torsdag kveld etter at presidenten gikk utenom landets parlament og hevet pensjonsalderen. FOTO:NTB

Torsdag påberopte Frankrikes president, Emmanuel Macron, seg spesiell konstitusjonell makt da han gikk utenom parlamentet og hevet pensjonsalderen i landet, skriver The Wall Street Journal.

Nå skal franske arbeidstagere jobbe til de er 64 år, i stedet for dagens 62 år.

Macron brukte artikkel 49 i den franske grunnloven, en omstridt bestemmelse i Frankrike som gir muligheter for å endre lover uten å gå via en lovgivende forsamling. Pensjonsbestemmelsen samlet store mengder med demonstranter utenfor Place de la Concorde torsdag kveld.

Pensjonsalderen skal heves gradvis de syv neste årene i Frankrike og partileder for det republikanske partiet, Eric Ciottis, sier til WSJ at landet nå befinner seg i en demokratisk krise.

Avisen skriver at det er kostnadene ved å hjelpe Ukraina med sin krigføring som har økt presset på Macron til å øke Frankrikes militære utgifter, som nå ligger på 1,9 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

 NATOS felles mål for medlemslandene er at forsvarsbudsjettet er på 2 prosent av BNP. 

Frankrike bruker 14,5 prosent av statsbudsjettet på pensjoner, mens andre NATO-allierte som som Tyskland bruker 10,4 prosent og USA 7,5 prosent.